d3e019d4e0b959e36a8ef859ea76a4ac.jpg

Esztergomban a városközpontbsn sajnos megszokott látvány a padokon, füvön heverésző hsjléktalan emberek. Önkormányzat rendeletileg kitiltotta őket, a kormány megtiltotta az utcán életvitel szerű tartózkodást, de ettől még gyskorlatilag nincs hova menni a hajléktalanoknak. Nincs hol lakniuk! 

Mondhatnánk hogy ott vannak a hajléktalanszállók a nappali melegedők és egyházi és civil szervezetek által fenntartott intézmények.

Azonban a gyakorlatban ezek az intézmények csak néhány órára fogadják a hajléktalanokat. A nappali melegedőkben kapnak enni ,ruhát is ha kell, tisztálkod hatnak, azonban mindezt csak a nyitvatartási időben. Az éjszakai hajléktalan szállók általában csak téli időszakban fogadják a hajléktalanokat 17 órától reggel 8:00 ig. Nem beszélve arról, hogy például ha a hajléktalan alkohol szagú már be sem mehet Így csak az utcán élhet vagy erdőben gallyakból összetákolt kajibában.

Mi legyen a hajléktalanokkal ,hol legyenek ?

A megoldás szerintem alacsony komfortfokozatú önkormányzati szociális bérlakás lenne. Ez a lakás lehet önkormányzati területen kialakított konténer lakóházak együttese, ahol közös használatú konyha és mosdó WC lenne. Ezeket konténer lakásokat önkormányzattól igényelhetné a hajléktalan meghatározott időre. Például fél évre vagy egy évre ezt az igénylést a határidő letelte előtt megujíthatná. Az igénylő bérleti díjat is fizetne és a közüzemi díjak fizetésének kézben tartása érdekében, lakások előrefizetős villanyórával lennének felszerelve és hagyományos fűtés lenne bennük, amelyhez szociális segítségként alkalmilag fát is kérhetnek. Természetesen lenne használói kötelezettség is , vagyis a bérlő köteles vigyázni a közös helyiségek és a saját lakásának az állapotára, ha szándékosan megrongálja akkor kilakoltatható a bérleményből. Úgy vélem egy ilyen megoldás olcsóbb lenne a hajléktalanszállók fenntartásánál és jobban segítené a hajléktalant az önálló életvitelhez és a munka világába való visszatéréshez.

Nem vagyok szakembere a területnek én ezzel a gondolat sorral csak segíteni szeretném a hajléktalanok sorsának a megoldását.

 Ez egy konténer munkásszálló  két ,három ágyas szoba méret .Ez egy üresen álló önkormányzati telekre el lehet helyezni és ha a telek más funkciót kap rövid idő alatt át lehet helyezni máshová, persze a bérlőkkel együtt.containex-bm-anlage-baubuero-kraftwerksbau-alstom-bg-galabovo-2.JPG

A Háttér Társaság debreceni aktívistái harcot hirdettek vélt társadalmi egyenlőtlenségük és kirekesztettségük miatt a természet törvényei szerint élő heteroszexuális emberek ellen. Holott a fene se törődik velük ,hogy a saját nemükhöz vonzódnak vagy sem. 

Ez akkor lehet bukta ha mondjuk egy fiú megpróbál udvarolni egy leszbinek ...vagy lánynak öltözött fiúnak és nem azt találja amit várt..!

Az egyenlőségükért küzdő melegek és transzvesztiták a keresztény hiveket , a Bibliát és Istent is gyalázzák , megfeledkezve arról hogy pont azt teszik ami sérelmezni vélnek saját magukkal szemben. 

 38654416_247747305858862_3235944393642868736_n-e1533585909700.jpg

A vallásos embernek nem jár ugyan az a társadalmi jog mint egy nem hívő melegnek?

 A fasiszták se szerették a vallást és a kommunisták se. 

Még 1968 ba is volt magyar börtönben katolikus pap. Vajon miért a keresztények ellen támadnak? Hiszen a keresztények meg hagyják a szabadságot minden embernek így a homoszexuálisoknak is. Bár Isten ellen valónak tartják, de nem szólnak bele a magánéletükbe. Esetleg akkor emelik fel szavukat ha ha olyan viselkedést látnak a meleg és transzvesztita emberektől amit helytelenek tartanak. Az ilyen feliratokat mint ,, égesd a Bibliát" azzal a gondolattal kezelik hogy "Uram bocsásd meg nekik mert nem tudják mit beszélnek" . Ezeket a támadásokat látva az az érzésem, hogy a homoszexuálisok és transzvesztiták egyenlőbbnek érzik magukat más embereknél. Mint a társadalom kiváltságosai üldözik a vallást a keresztény embereket azokat akik nem olyanok mint ők, mert férfiként férfinak érzik magukat nőként nőnek érzik magukat és nem saját nemükhöz vonzódnak, hanem családban élve gyermeket nemzenek, akik a jövőt is jelenti a társadalom számára.

Ha megvizsgáljuk a dolgokat a természet törvénye az hogy az élőlények szaporodjanak ezért van a szexuális vonzalom az utódnemzés érdekében minden élőlényben. Az emberi társadalomban is a szexualitás fő célja a gyermek világra hozatala nemzet fenntartása.

Vajon azok akik valamilyen ok miatt nem a természet törvényeit követik, hanem saját nemükhöz vonzódnak , vagy nem fogadják el saját nemüket, és fiúként lánynak érzik magukat, vagy lányként fiúnak . Ők miként szolgálják a társadalom fennmaradását? Gyermeket akarnak nevelni ugyanolyan családnak érzik magukat mindazok, akik a természet rendjeként apaként is anyaként nevelik saját gyermeküket. Mit érez az az örökbefogadott gyermek akinek két nő az apja és anyja vagy két férfi. Ezekre a kérdésekre is adják meg a választ a Háttér társaság aktivistái mielőtt támadják a természet rendje szerint élő embertársainkat.

 

 

"Szánkózás Nyergesújfalun: az apa felpofozta a kislányára gumiabroncsot gurító 13 éves fiút.

 Könnyű testi sértés bűntette miatt vádat emeltek a 46 éves férfivel szemben.

Az Esztergomi Járási Ügyészség a védekezésre képtelen személy sérelmére
elkövetett könnyű testi sértés bűntette miatt vádat emelt a 46 éves férfivel szemben. A férfi 2016. január 06. napján, Nyergesújfalun szánkózott a kislányával, velük volt a kistestű kutyájuk is. A 13 éves gyermek a barátjával szintén ott szánkózott a hegyen, amikor a két fiú egy gumiabroncsot játékból legurított a hegytetőtől. Az abroncs a kislány közelében gurult el, a kutyát csak azért nem találta el, mert az állat félre ugrott. A férfi felháborodott a gyerekek viselkedésén és a futva menekülő fiúk után szaladt, majd a sértettet elkapta, mivel ő lassabban haladt. Az elkövető megragadta a gyermek ruházatát, majd őt jobb kézzel három alkalommal arcon ütötte. A sértett a bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. A férfi büntetőjogi felelősségéről az Esztergomi Járásbíróság dönt.

Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség"

A férfi büntetőjogi felelőssêgéről a bíróság dönt!  És a szánkózó kislány életét, testi épségét veszélyeztető 13 éves fiút senki nem vonja felelősségre?

Pedig a büntethetőség szempontjából egy 13 éves gyerek már bíróság elé állítható. De most csak a lányát védő apát hurcolják meg a felelőtlen kölyök meg röhöghet rajta! 

Csodálkozunk hogy 12-13 éves gyerekek egymást kirabolják, időseket bántanak meglopnak , az iskolákban a tanárok fegyelmezési problémákkal küzdenek. A példa is mutatja, ha egy neveletlen kamasz kap egy nevelő célzatú pofont az elkövető felnőtt már mehet a vádlottak padjára. 

Ez egy rosszul megfogalmazott jogszabály egyik véglete. A másik az amikor évekig súlyosan bántalmaznak szülők gyerekeiket és senki nem veszi észre, csak ha már baj van.

Jó lenne ezt a dolgot a józan paraszti ésszel végig gondolni és a törvényi szabályozást helyre igazítani.

letoltes.jpg

Feketerigó fészkelt az udvaromba

Címkék: feketerigó

2016.04.16. 14:35

2016. áprilisában véletlenül vettem észre ,hogy feketerigó rakott fészket az udvarunkba.

img_20160404_131608.jpg

 

 

 

img_20160413_124419.jpg

img_20160413_124435.jpg

 

img_20160415_113920.jpg

 

img_20160415_113920_1.jpg

 Kikelês után két hét alatt ennyire megnőttek a fiókák, az udvaron szaladgáltak felröppentek ide oda, az anyamadár amikor ott volt támadt ránk a fiókákat védve.Aztán elent a rigó család.

img_20160416_074338.jpg

 

 img_20160416_094242_1.jpg

 

Bizony , bizony Pukli István, az oktatáspolitika fidesz kormány ellenes ,önjelölt élharcosának a kinevezése ellen, a Teleki gimnázium diákjai tüntettek 2012-ben. Érdekes , főleg annak fényében, hogy annak idején a zuglói fidesz vezetésű önkormányzat nevezte ki a vezetői gyakorlat nêlküli Pukli Istvân általános iskolai tanârt, a szülői és diák tiltakozások ellenére a Teleki Gimnázium élére, fêlre állitva az iskolát 10 éve vezető igazgatót, akit mindenki szeretett és megbecsült.

De idézzük fel pontosabban az akkori eseményeket a ZUGLAP című 2012 -es kiadvány cikke alapján.

img_20160316_030949.jpg

 

 

" Mi lesz veled Teleki?" (ZUGLAP LMP a budapesti Lámpás zuglói kiadása 2012.Tél)

"2012 júniusában lejárt a Teleki Blanka Gimnázium igazgatójának ötéves megbízatása, ezért a jogszabályoknak megfelelôen a zuglói önkormányzat pályázatot írt ki az állás betöltésére. A képviselô- testületi többség a szülôi és a tanári munkaközös- ség véleményét elutasítva, indoklás nélkül váltotta le Rudas Pétert. Az új igazgató intézkedései ellen a diákok fekete ruhában demonstráltak.

A pályázaton ketten indultak: a patinás intézményt tíz éve vezetô, 53 éves Rudas Péter és a 33 éves Pukli István, aki eddig egy kerületi általános iskolában volt magyartanár. A jogszabályok szerint a szülôi, a tanári és alkalmazotti munkaközösség véleményét a fenntartónak a döntés elôtt ki kell kérnie. A tanári kar igen nagy többséggel, a Szülôi Munkaközösség pedig 100%-ban az eddigi igazgatót tartotta alkalmasabbnak. Az önkormányzati többség ennek ellenére Rudas Péter pályázatát nem támogatta, ami annak fényében is különös, hogy az igazgató tavaly kiváló minôsítést kapott a kerülettôl. De a másik jelentkezô, Pukli István pályázatát is érvényteleníteni kellett, mert frissen megszerzett vezetôi szakképesítése még nem volt érvényes.

A bevett gyakorlat szerint ilyenkor az igazgatót vagy valamelyik helyettesét bízzák meg egy évre az iskola vezetésével. Furamód, most nem ez történt

A nyár közepén ismételten kiírt pályázaton mindkét jelölt újra indult.

A szülôk a polgármesternek és a képviselô-testületnek írt nyílt levélben álltak ki Rudas Péter mellett. A vezetô érdemeit objektív statisztikák is alátámasztják, az iskola felvételi, beiskolázási mutatói kiemelkedôek, a diákok kiválóan szerepelnek a különbözô országos tanulmányi versenyeken. Az augusztus 16-ai képviselô-testületi ülésen hozzávetôleg negyven szülô, diák és tanár demonstrált a régi igazgató mellett

. Minden hiába, a fideszes képviselôk a semmilyen intézményvezetôi rutinnal nem rendelkezô ifjú általános iskolai tanárt – akinek friss képesítése már érvényessé vált – tették meg igazgatónak.

De hát minek a véleményalkotás joga, ha azt dölyfös módon, minden indoklás nélkül negligálni lehet? Ez lenne a Nemzeti Együttmûködés Rendszere? Sajnos a szülôk, a tanárok félelmei igen hamar beigazolódtak. Az új igazgató alig két héttel a kinevezése után tisztogatásba kezdett, mindkét közkedvelt igazgatóhelyettest leváltotta, az egyiket az iskola elhagyására kényszerítette. A hangulat feszültté vált, napi munkamenetet ismerô helyettesek hiányában a tanítás napi rutinja sem mûködik zökkenôk nélkül. Szeptember 27-én a diákok részvét- és véleménynyilvánító tüntetést tartottak, fekete ruhában, némán demonstráltak az iskolájukért."

Hát azt hiszem ilyen, amikor a fagyi visszanyal!!!

Pukli István , a Teleki gimnázium  fidesz által vezetői székbe segített igazgatója most a fidesz kormâny elleni pedagógus tüntetés fő szónoka, aki mêg felmondással , pálya elhagyással is fenyegetőzik. A 2012-ben elnyert igazgatói kinevezêse jövő évben lejár, a fenti cikk tükrében nem hiszem, hogy olyan kiváló vezetői tudást bizonyított az eltelt évek alatt. Főleg, hogy szakmai önéletrajzában nagyon sok néhány hónapos munkahelyek szerepelnek. Azt hiszem pedagógusként szakmailag megbukhatott és ezt próbálja szépíteni az ilyen kijelentéssel:

"Nem csak a Teleki Blanka Gimnáziumot, a szakmát is elhagyja Pukli István, ha a kormány nem alakítja át a közoktatás rendszerét. Azt mondja, a jelenlegi feltételek mellett nem hajlandó tovább dolgozni. „Ezt már jeleztem otthon a családomnak is, hogy 2017 júliusáig nekem másik állást kell találnom” - mondja az intézmény igazgatója. Hozzátette, a diákoknak is azt tanácsolja, hogy ha tehetik, inkább külföldi iskolát keressenek."

Hangoztatta az Atv-ben. Másik állást valószinűleg a politikai êlet területên szeretné megtalâlni, ezért sürög forog a pedagógus tüntetés szervezésében.  Szegény kollêgái, akiket ez a semmire való jellemtelen ember feltüzel és tüntetésre szólít , nem is sejtik hogy milyen ocsmány ember politikai karrierje érdekében áztak-fáztak a tüntetésen.

Pukli István március 15 -i beszédében ultimátumot intézett a kormányhoz, szakmai problémâk megtárgyalása helyett. Bár azt hiszem a szakmai tudása tárgyalásra alkalmatlanná teszi õt, ezért inkább fenyeget és ultimátumot intéz , bocsánat kérést követelve.

"Beszédében, amelyben "nincsen hatalmatok fölöttünk" jellegű üzeneteket küldött a kormánynak, Pukli közölte: ha a kormány képviseletében Orbán Viktor, az állam nevében pedig Áder János 2016 március 23-ig nem kér bocsánatot "az elmúlt elmúlt hat esztendőben megfélemlített, megalázott emberektől", akkor 2016 március 30-ra egy órás országos munkabeszüntetésre szólítják fel a keddi megmozdulást támogató 70 szervezetet, és mindenkit, aki melléjük állt. Követelte, hogy ugyanaddig megbízható kerekasztalt szervezzenek az oktatásról, ahol "tárgyalóképes" kormánytagok vesznek részt. Szerinte Balog Zoltán miniszter és Palkovics államtitkár lejáratta magát."

Hát én úgy gondolom, hogy Pukli Istvánnak kellene bocsánatot kérnie , a Teleki Gimnázium két volt igazgató-helyettesétől, akiket 2012 évikinevezése után, meghurcolt és az iskola elhagyására kényszerített!!!

 

 img_20160316_040120.jpg

 Sokan úgy gondolják, hogy a Nobel-dijas Hermann Hesse a XX. század legnagyobb német írója. Sziddhárta című műve melyet az első világháború után írt ma is valódi bestseller . Hesse világhírű hindu regéjét a Sziddhártát Erdélyi Lili Ada vitte pódiumra, amelyet február 24.-én mutatott be az esztergomi Művelődési Házban, nagy sikerrel.

 img_20160229_204616.jpg

Hesse főhősének neve a nagy vallásalapító Gautama Sziddhárta Buddha nevére is utal ,és ez nem véletlen. Az ifjú bráhmana Sziddhárta is útra kel apja házából, hogy megismerje tulajdon életének értelmét. Az aszkétáktól éhezni, várni és gondolkodni tanul, és megismeri a nagy Buddhát, akit nem tanításáért csodál, hanem egyéniségének kisugárzásáért.

Sziddhárta életében a szerelem, a gazdagság, a játékszenvedély mind-mind állomásai az életútnak, mely csak az önzetlen szeretet és a fájdalmas lemondás megtapasztalása után ér el a végső bölcsességhez , ami egyúttal az igazi boldogság. Az örök folyó partján mosolyogva szemlélődő, vénséges vén Sziddhárta egy személyben testesíti meg mind azt az értéket, amivel a keleti bölcselet és a keresztény tanítás megajándékozta az emberiséget.

Erdélyi Lili Ada előadásában Sziddhárta a ma emberéhez is szól.

Lássuk meg a szépet és szeressük élni az életünket. Európában a második világháború vége óta békében élnek az emberek. Megtanulták meglátni a szépet és a jót és a béke jólétet is teremtett. Más szomszédos földrészen polgárháború , vallásháború dúl és a háború poklából menekülők Európa országaiban remélnek békés életet. Azonban közöttük vannak akik lelkükben hordozzák a békétlenség gonosz poklát, és bárhová mennek a világban földi pokollá teszik saját és mások életét.

Sziddhárta arra int minket, hogy emberséges módon, de védjük meg békés életünket, a magunk, gyerekeink és unokáink érdekében.

De minden szónál többet mond Hesse Sziddhártája. A részletben az agg Sziddhárta mondja el bölcsesessége titkát a Buddha tanítvány Govindának.

“Govinda így szólt: – De hát mindaz, amit „dolgoknak" nevezel, valóság-e, létező-e? Nem csupán Májá téveszt meg velük, nem puszta látszat mindez és jelenség? Ezek a te köveid, fáid, a folyód – létező valóság-e mindez? – Ez sem aggaszt túlságosan – szólt Sziddhárta. – Ha a dolgok puszta jelenségek is, lám, akkor én magam is jelenség vagyok, s így hozzám hasonlatosak változatlanul. Ez az, ami számomra olyan szeretni és tisztelni valóvá teszi őket:hogy hasonlók hozzám. Ezért tudom szeretni őket. Nos hát, ez az a tanítás, amiért mindjárt kinevetsz: a szeretet, Govinda, a lényege mindennek, úgy hiszem. Átlátni a világ törvényein, megtalálni a magyarázatát, megvetni a világot, mindez lehet nagy gondolkodók ügye. Nekem azonban egyedül az a fontos, hogy szerethessem a világot, meg ne vessem, ne gyűlöljem sem azt, sem magamat. Sőt szeretettel, csodálattal és tisztelettel tudjam szemlélni a világot és magamat és minden létezőt. – Értem én – szólt Govinda. – De éppen erről hirdette ő, a Fenséges, hogy megtévesztés. Ó jóindulatra int bennünket, kíméletre, szánalomra, türelemre, de szeretetre nem: tiltotta, hogy bármi földi dologhoz szeretettel láncoljuk szívünket. – Tudom – bólintott Sziddhárta; mosolya ragyogott, mint a fénylő arany. – Tudom ezt is, Govinda. Látod, ezzel máris az elvek bozótjába jutottunk, szavakon vitatkozunk. Mert nem tagadhatom, a szeretetről ejtett szavaim ellentétben, látszólagos ellentétben állnak Gótama szavaival. Épp ezért vagyok oly nagyon bizalmatlan a szavakkal szemben, mert tudom, hogy ez az ellentmondás csak látszólagos. Tudom, hogy én egyetértésben vagyok Gótamával. Hogy is ne ismerné a szeretetet ő is. Ó, aki felismerte minden emberi lét mulandóságát, semmiségét, de az embereket mégis úgy szerette,hogy egész hosszú, fáradságos életét egyesegyedül annak szentelte, hogy rajtuk segítsen, őket tanítsa! Az ő esetében is, a te nagy mestered alakjában is fontosabb számomra maga a dolog, mint a szavak, cselekedetei, életvitele fontosabb, mint a beszéde, kezének egy mozdulata fontosabb, mint az elvei. Nem beszédében, nem gondolkodásában látom nagyságát, csakis tetteiben, csakis életében."

Videó részlet az esztergomi előadásból :

 

 

Se Lampedusa, se Brüsszel Európainak lenni!

a videót készítette és közreadja :Institut Iliade

Közzététel: 2016. febr. 20

.

 

 Ezt mindenkinek látnia kell, aki technikai okok miatt a videót nem tudja megnézni,

olvassa el a filmben elhangzó szöveget. Érdemes!

 

"Európa nem Lampedusa, hanem a mi civilizációnk.

Európa nem a brüsszeli szervezet, sem egy pénznem vagy egy központi bank

. Európa nem egy globalizált és határok nélküli gyarmat.

Európa nem Afrika, és nem Iszlám föld.

Európa nem a ízléstelenség, és a nem az „ál-művészet” földrésze.

Európa az Európaiak kontinense.

Európa több ezer éves történelmet és 700 millió európait jelent.

Európa egy identitás : az európai keresztény civilizáció

. Európát a görög templomok, a római csatornahidak és színházak, a 11.századi kápolnák, a gótikus katedrálisok, a reneszánsz paloták, a nagy terek, a kolostorok, a barokk templomok, a klasszikus kastélyok, és a szecessziós épületek jelképezik. Európa arcát a vad partok, a fenséges hegycsúcsok és a békés folyók rajzolják meg. Európa a természet szeretete: az emberi kéz formálta tájak, ligetek , tengertől elhódított területek, mezők , és teraszos földművelés. Európa az alma, az olajbogyó, a szőlő és a komló termőhelye. Európa nem a gyorséttermek hazája, hanem a gasztonómiának, ahol a vaj és az olivaolaj, a bor és a sör, a kenyér és a sajt, a kolbász és a sonka uralkodik.

Európa nem az elvontság torz világa, hanem a képzőművészeté, Praxitelésztől -Rodenig, Pompej freskóitól a Bécsi Szecesszióig. Európa a kelta fantázia és a keresztény misztérium. Az a civilizáció mely a követ finom csipkévé varázsolja át

. Európa elutasítja a felforgató eszméket! Az európai kultúra a többszólamú ének és a szimfonikus zenekar otthona.

Európa nem a burkák és csadorok világa, hanem az a civilizáció, amely megbecsüli a nőt: legyen istennő, anya vagy harcos …Európa a lovagiasság és a lovagi szerelem kultúrája.

Nem kell a megfigyelés és az ellenőrzés , Európa a szabadság hazája : a görög polgárság, a római fórum, az angol Nagy Szabadságlevél, a Középkori szabad városok és egyetemek, a 19. század fuggetlenseg harcai - ez mind a történelmünk.

Európa egy irodalmi és mitológiai örökség : Homérosz, Vergíliusz, Hészoidosz, az Eddák, a Nibelung-énekek, és az Artúr-mondakör. Vagy ott van még Shakespeare, Peró és Grimm. Európa a találékonyság és a szellemi hódítás hona : Leonárdo da Vincsi és Gutenberg. A karavellák és hőlégballonok, a repülők és Ariane-rakéták, vagy a tengert átszelő hidak.

Európát századokon át védték hősei: Leonidasz és a 300 spártai, akik megmentették Görögországot ; Szcípio, aki megvédte Rómát Karthágótól, Martell Károly megállította az arabokat, Bujon Gottfríd, felszabadította a szent helyeket és megalapította a frank Jeruzsálemi Királyságot. Hunyadi János – a törökverő, Nándorfehérvárnál megállította az oszmánokat, III. Sobieski János Bécsnél győzte le a szultánt , Aragóniai Ferdinánd és Kasztíliai Izabella, felszabadították Granadát, Rettegett Iván, kiűzte a mongolokat Oroszországból, Ausztriai János, legyőzöte a törökök a lepantói csatában…

Európában legendás helyek találhatóak : a Partenon, a Szent-Márk és Szent-Péter tér, a Belém-torony, a Szántiágó de Kompostelá - zarándokhely, a Mont-Saint-Michel, a londoni Tower, a Brandenburgi kapu, a Váveli kastély, a budapesti Parlament és a Kreml tornyai.

Ez a Mi civilizációnk története!

Ma Európa betegségtől szenved. Bűntudatra kényszerítik, gyarmatosítják, gyengítik. Ez elfogathatatlan, ez ellen küzdenünk kell! Elég volt a bűnbánatból. Itt az ideje, hogy észhez térjünk!

Jegyezzük meg jól Dominique Venner reménykeltő gondolatait: "Hiszek az európaiak páratlan képességeiben , amelyek még alszanak. Hiszek tetterős jellemükben, találékonyságukban és abban, hogy felébred az erejük. El fog jönni az ébredés ideje. Hogy mikor? Nem tudom, de egy biztos, én ebben nem kételkedem ."

 

Aktuális hír beszámoló  a calais-i helyzetről, ahol már 18.000 migráns torlódott össze

Kis gondolkodnivaló: QUO VADIS  EURÓPA JÖVŐJE Calais iszlám megszállása magyar felirattal (14,9 ') Közzététel: 2016. febr. 15. Szívszorító személyes beszámoló a polgárháború felé sodródó Nyugat-Európáról. Calais városa élhetetlenné vált a jelenleg 18.000 "lakosú" muzulmán migráns sátorváros, a "Dzsungel" miatt. ISIS zászló De Gaulle szobrán, a rendőrség   a helyiek ellen, áruló politikusok. Több ezer muzulmán fosztogatja, rabolja, erőszakolja a hitetleneket - a Korán előírásai szerint - ugyanúgy, mint a Közel-Keleten. Eközben az elit, és a "No borders" nevű szervezet segíti a gyarmatosítást, koordinálva a rombolást és kitelepítve a lakosokat, hogy legyen hely a megszállók számára

Ezt a civilek számára készült lelkisêgi kiadványt közreadom a blogomban, hogy a világhálón minél több emberhez eljuthasson. Muzslai Zsitva Ágnes. 

  1. TESTVÉRI SZERETET XIV. évf. 2016/1 A Ferences Világi Rend  szlovákiai magyar régiójának nyomtatványa Szerkeszti: Péter Júlia ofs.

 

Nincs üdvösség senki másban, nem is adatott az embereknek az ég alatt más név, amely által üdvözülhetnénk. Igénk Jézusról szól miképpen az alábbi történet is. Íme, egy keresztény kínai ember tanúságtétele: „Végig jártam az élet rögös útját, és egy napon rádöbbentem, hogy egy mély verembe estem. A verem kétségbeeséssel, bátortalansággal és bűnnel volt tele. Ahogy a veremben feküdtem, minduntalan kerestem a kiutat. Először is Mohamedre találtam, akinek tanai így hangoztak: A te hibád, hogy ide kerültél. Vétkeztél Allah ellen, és most elnyerted méltó büntetésed! Aztán Marx felé nyúltam, aki ezt sugallta: Az osztálykülönbségek miatt estél a verembe. Fel kell lázadnod ellene! Ám hiába változott az államvezetés oly sok országban, tudtam, hogy ott is csak a gödörben vergődnek, tehát ez rajtam sem segít. Majd előkerült Buddha tanítása, aki azt bizonygatta: Igazából nem is vagy gödörben. Csak azt hiszed, hogy ott vagy. Minden csak az elme játéka. Békélj meg, és tanulj meg együtt élni démonjaiddal. Konfuciusz tanítása is a kezembe került: Itt van az önfejlesztés 10 lépése, mellyel kikecmereghetsz a gödörből. Ha végig küzdöd, ki fogsz mászni belőle. De bármennyire is küszködtem és csiszoltam magam, nem tudtam kikeveredni a gödörből, mert túlságosan mély volt. Végül egy napon meg-ismerkedtem Jézus Krisztussal. Látta, ahogy vergődöm a gödörben. Egy szó nél-kül levette fehér köpenyét, és leereszkedet hozzám a sáros gödörbe. Aztán erős karjaival felemelt, és kihúzott onnan. - Istennek legyen hála, hogy megtette értem azt, amit én nem voltam képes magamért megtenni.” Naponta küzdenünk kell saját önzésünk sárkányai ellen, amelyek szüntelenül a rossz felé próbálnak rángatni bennünket. /Böjte Csaba ofm/

♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣

 0001.jpg

Móra Magda:

Ha elkerülted már a negyven évet,

a lelked gyakran tűnt időkbe téved.

A dolgaidban tartod még a rendet,

de egyre inkább áhítod a csendet.

Már nem vársz rangot, címet, hatalmat,

és nem mész fejjel valamennyi falnak.

Már tiszteled az évgyűrűt a fában,

és hinni tudsz: a mások igazában.

Már reméled, hogy nem hiába éltél:

mit szóval mondtál vagy tettel beszéltél,

nem maradt hang: a semmibe kiáltó.

Ha nem is lettél irányjelző zászló

, a magad helyén álltál rendületlen:

szélben, viharban, ködben, szürkületben,

mint kapubálvány őrizted a házat,

és voltál tűrés, és lettél alázat.

A tieidnek maradtál a béke:

a nyitott ajtó biztos menedéke.

Ha elkerülted majd a negyven évet,

már nem hiszed, hogy adósod az élet,

csak azt érzed, hogy tiéd az adósság,

mert kevés volt a salakmentes jóság:

a mindent adó, semmit visszaváró,

a minden próbát derekasan álló,

mely sosem számol, szüntelen

csak árad, örök fölény és örökös alázat

. Ha elkerülted már a negyven évet,

s mindezt beláttad, és mindezt megélted,

és be tudsz állni a legszürkébb helyre,

már te lehetsz a sorsod fejedelme!

- 2 - Szent karácsony ünnepét most is lelki megújulással vártuk 2015. de-cember 5.-én a füleki testvérekkel együtt. Egész napunkat az adventi várakozás szelleme töltötte be. Így mélyültünk el hitünkben. A bevezető ima és a szentlélek hívása után ezt a napot felajánlottuk Isten dicsőségére és lelkünk üdvösségére. Ezután elimádkoztuk az Isteni Irgalmasság litániáját és rózsafüzérét. A szentmisét Posztós Erik OFM atya celebrálta. Egy pár gondolata a szentbeszédből: Várakozás - milyen is ez? Örömteli számunkra az Advent? Sajnos az ember nem szeret várakozni. Mindjárt szeretne megkapni mindent. Legjobb adventi időszakban leülni a templomban, időt szentelni Istennek és reá várakozni. Így megtapasztalhatjuk, milyen jó is a Jóistenre várakozni. Hogy jó dolog a várakozás, erre figyelmeztetnek már a próféták is. Várakozó imádság, reménykedés hosszú századokon át. Mi várakozással, már Jézussal együtt haladunk a megváltás, beteljesedés felé. A karácsonyi időszakban az Úr eljövetelét várjuk. A szentmise, Úrangyala imádsága és a Szeráfikus Szent Ferenc ének után következett a szeretetlakoma. Ezt Erik atya délutáni előadása követte, melynek a témája a „várakozás”volt: Nagyobb boldogság adni mint kapni. Jézus mondta: Ha parancsaimat megtartjátok, megmaradtok szeretetemben. Itt az öröméről beszél, mert olyan Istenünk van, aki szeret. Jézust követni nehéz, sok szenvedés forrása. Isten a mi boldogságunkat akarja. Ő megmutatja nekünk az öröm útját. A bűn gyümölcse szerencsétlenség. Néha a gőg bezár minket a szomorúságba. A Szűzanya a bizalomban feltétel nélküli „igent” mondott: „Magasztalja lelkem az Urat”. A bűnhöz kötött szomorúságot legyőzheti Isten irgalma. Maradjunk meg Isten szeretetében. Sok keresztény nem is érzi ezt az örömöt. Megtérni, megváltozni, ez a kulcsa az egésznek. A szentség Isten akaratának teljesítése. Innen születik az öröm. Minél többet dicsérjük az Urat, annál boldogabbak vagyunk. Az igehirdetésben talált öröm nem könnyű öröm. A szentek sokat szenvedtek érte, de ők ezt örömmel tették. Lehet-e szomorú a keresztény ember? Mikor volt Jézus szomorú? Ez kétszer történt meg vele. Jézus együttérzésből szenvedett és könnyezett. A szomorúságnak a testvér iránti együttérzésből kell fakadnia. Jézus mind a nyolc boldogságot megélte a maga tökéletességében. Szent Ferenc igyekezett, hogy szívében mindig örömmel éljen. Imával védekezett a melankólia ellen. A szeretet abban áll, hogy mi szeretni akarunk, ez a szeretet alapja. Erik atya előadása után már csak jóformán egy kis beszélgetésre és búcsúzásra maradt időnk. Örömmel készülődtünk erre a napra is, mint minden egyes találkozásra. Jó volt együtt lennünk és így várni Szent karácsony ünnepét. Lados Ágnes FVR, Losonc

- 3 - KÉPZÉS: Új év kezdetén Ilyenkor újév kezdetén két könyvet lapozgathatunk fel. Az egyik a múltat tartalmazza, másik a rejtélyes és bizonytalan jövőt. Az elsőből sokan olvashatunk, tanulhatunk hibáinkból, ha elég bölcsek vagyunk. A másik könyv azonban rejtély előttünk. Újévkor gondoljunk arra, hogy mi az, amit a múltból tanulnunk kell, milyen hibáink, szokásaink voltak, amelyektől meg kell szabadul-nunk. Amelyeket nem akarunk áthozni az újesztendőbe. A múlt tapasztalatain okulnunk kell, mert lapjai tanulságokat foglalnak magukba, azért olvassa az ember. Ebbe a titkos könyvbe saját magunk írtunk nem ceruzával, nem tintával, hanem cselekedetekkel. Lehet, hogy sok rossz történt életünkben az elmúlt évben, próbáljunk meg okulni belőlük. Az ember maga alakítja életét, /novemberi képzés: „Isten az embernek szabad akaratot adott.”/ és felel érte Isten és ember-társai előtt. A múltból tehát okulni kell, akármilyen sötétnek is tűnik sokszor akárhogyan is nyomják az ember lelkét a múlt hibái, bűnei, reményt veszíteni sohasem szabad. Jó szentgyónással, bízva Isten végtelen irgalmasságában el lehet törölni a múlt hibáit, bűneit. De a tanulságait át kell vinni a jövőre. A jövőt jobbá kell tenni a múltnál. Ez rajtunk múlik. Újév napján senkihez, semmihez sem intéznek annyi kérdést, mint az időhöz. Mit hoz számunkra? Gazdagítja, vagy szegényíti életünket? Biztosítva lesz e a jó és véget vet a rossznak? Vajon eltűnik-e életünkből a feszültség, a félelem, a bizonytalanság? Eljön e a béke, az öröm és a szeretet? Ilyen és hasonló kérdések-kel fogadjuk az újévet. Nagy ajándéka a jó Istennek az idő, amivel megajándékoz mindnyájunkat, amit el kell fogadnunk. Gazdálkodnunk kell vele, az élet ajándék és kötelesség is egyben. Számunkra az újesztendő mindig rejtély. Nemrég olvastam egy kínai példázatot: Egy bizonyos helyen lakodalmat tartottak. Az ifjú pár szegény volt, mégis sok vendéget hívott össze. Mivel hiányzott a mulatsághoz a bor, mindenki hozott magával egy, vagy két üveggel. A kapu mellett egy hordóba öntögették bele. Miután megérkeztek a vendégek, a hordó tartalmát üvegekbe fejtették, amiről kiderült, hogy nem bor, hanem közönséges víz. A vendégek így gondolkodtak: a többiek borában az én kancsó vizem úgy eltűnik, mint egy csepp a tengerben. Min-denki ezt gondolta, így került csak víz a hordóba. – Ilyen hordóhoz hason-lít az újesztendő, és tőlünk függ elsősorban, mit öntünk bele. Nem mások-tól kell várnunk a szeretet és az öröm „borát”, nekünk kell gondoskodnunk

- ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣

Dicsértessék a Jézus Krisztus! A Pozsonyi FVR, Szent Erzsébet nevezetű közösségébe megint eggyel kevesebben vagyunk. 2015. november 2.-án Isten országába költözött Gulis Mária testvérünk, aki 91.-ik évében visszaadta lelkét teremtőjének. Mária nővérünk 1993-tól örökfogadalmas volt és helyt ált minden oldalon, úgy is mint a helyi testvéri közösség minisztere, úgy is mint egy jó testvér és édesanya aki mindig meghallgatott, vagy egy-egy buzdító szóval, tanáccsal segítet. Mindig megértő és kedves volt mindenkihez. Magas kora ellenére is, az értelme tiszta volt és derűs. 2015. november 10.-én a Pozsonyi Krematóriumban búcsúztatta lelkiatyánk Molnár Tamás ezekkel a szavakkal: „Mária testvérünk a Ferences Világi Rend Regulája szerint élt és megtartotta a mi Urunk Jézus Krisztus evangéliumát követve Assisi Szent Ferenc példáját. Mária Krisztust választotta és példát mutatott életével, tevékenységével mert szeretettel végezte apostoli munkáját”. Őrizni fogjuk emlékét, kedves mosolyát és bölcs tanácsait. Szeretettel fogunk rá mindig emlékezni. Pozsony, Kulcsár Éva fvr

- 5 - Fr. Bogdan Adamczyk OFMConv: EGYÜTT MÁRIÁVAL (7) Az Atya örömét leli abban, ha Máriát nézi, mint kezének mesterművét. Ennek a jó édesanyának a szíve csupa szeretet és irgalom. Csak arra vágyik, hogy bol-dognak lásson minket. Elég csak félé fordulnunk, hogy meghallgatást nyerjünk. Minél bűnösebbek vagyunk, gyengédsége és együttérzése annál nagyobb irán-tunk. Nem lépünk be úgy egy házba, hogy ne beszélnénk a portással. Hát, akkor? A Szent Szűz a Mennyország portása. „Már azelőtt szerettem, hogy ismertem volna. Ez a legrégebbi érzésem” - mondta az arsi plébános. Valóban igaz, hogy Vianney Szent János életét nézve, nagyon gyorsan felfedezzük Mária jelenlétét mellette. A kezdetektől haláláig, vele volt, diszkréten, de mindig jelen volt szívében. Diszkrét jelenlét Akárcsak az evangéliumban, Mária jelenléte elmosódik az arsi plébános életében. Társ, vezet az Úr felé, de soha sem foglalja el az első helyet. Az evangé-liumokban, ott van, jelen van a fontos pillanatokban: az angyali üdvözletnél, Erzsébet látogatásánál, a születésnél, Kánában, a keresztnél, a feltámadásnál. Minden alkalommal hitünk „tanítója” magatartása vagy szavai által. Folytonos igenjét az Atya akaratára bízza. Mindez tanítás, támasz, bátorítás a tegnap és a ma tanítványai számára. Kevés szóval, kevés gesztussal a lényegre tanít minket. Egyszerűen „csak” elvezet minket Fiához. Semmi sem helyezi őt a figyelem középpontjába, de tekintetünk és viselkedésünk az Úr felé fordul általa. A jelenésekről az arsi plébános tapintatosan hallgat. Soha nem tagadta le, de nem is mondott róluk semmit. Az Istenanyához hasonlóan jobban szeretett az Úrról, mint magáról beszélni. Ez a magatartás tanítás is számunkra. Az egyetlen dicsőség ugyanis, amit minden eszközzel keresnünk kell, az az Úr dicsősége és nem a mienk. Ugyanakkor Vianney Szent János nagy bizalommal beszélt Máriáról. Úgy szólt róla, mint akit jól ismer, és úgy mutatta be, mint aki közel áll a Szenthárom-sághoz: „A három isteni Személy szemléli a Szent Szüzet” - mondta. Végül is ő az, akitől mindent kérhetünk. „Amikor fűszereket érintünk, kezünk mindent beillatoz, amihez csak hozzáér. A Szent Szűz kezeivel vitessük imáinkat, beillatozza őket!”

- 6 - A szeplőtelen fogantatás A szeplőtelen fogantatás tanának kihirdetéséről 1854-ben, a következőket mondta Vianney Szent János: „Micsoda boldogság! Mindig is úgy gondoltam, hogy ez a fénysugár a katolikus igazságok ragyogásához. Olyan hiány ez, amely nem maradhatott így a vallásban.” Régóta szerette már úgy emlegetni Máriát, mint aki bűn nélkül fogant. 1836. május 1-jén, közel húsz évvel a pápai tan kihirdetése előtt, az egész plébániát a bűn nélkül fogantatott Máriára bízta. Mária egészen tiszta és „kegyelemmel teljes” az angyal szavai szerint (Lk 1,28). Nincs benne semmi bűn az Úr tiszta kegyelmének köszönhetően. Fogan-tatása első pillanatától kezdve, Máriában a Szentlélek teljessége lakott. Ez nem azt jelenti, hogy Mária „kívülálló” volt a bűnös világban, hanem sokkal inkább az anyaság előkészítését, amit majd egy napon felajánlanak neki. Mária ettől nem lett kevésbé szabad, sőt, épp ellenkezőleg, mert a szabadság az a minden emberben meglévő, belső képesség, hogy azt válassza, ami számára istengyermekségéhez viszonyítva jó, és hogy pozitívan válaszoljon Isten akarat-ára. A szabadság alapja az, hogy igent mondunk a Szeretetre. Ez az alap pedig az ember szívében, és nem a társadalmi élet szabályaiban leledzik. Mária szeplőtelen fogantatása nem védte meg őt a megpróbáltatásoktól. Akárcsak mi, ő is átélt küzdelmes pillanatokat, és még kísértéseket is. Ahogy Márk evangéliumában olvassuk (Mk 3,31-35): „Ekkor az anyja és testvérei odajöttek, és kint megállva üzentek neki, és hívták őt. A körülötte ülő tömegből szóltak is neki: „Íme, anyád és testvéreid keresnek téged odakinn!” Ő így felelt nekik: „Ki az én anyám, és kik az én testvéreim?” Aztán végighordozza tekintetét a körülötte ülőkön, így szólt: „Íme, az én anyám és testvéreim. Mert aki Isten akaratát cselekszi, az az én testvérem, nővérem és anyám.” Nehéz volt Máriának ezt megélni, aki fia felől érdeklődött. De, még ha meg is próbálta „lefoglalni” fiát, nem követett el bűnt. A Fiú pedig elvezeti anyját küldetése első lépése felé: az Istennek adott teljes igen felé. Amikor nehezen tudjuk Isten akaratát felismerni életünkben, imádkozzunk a Szűzanyához, hogy támogasson és vezessen minket a teljes igazság felé. Mária, az egyház anyja Mária Isten ajándéka az egyház számára. Úgy adatott nekünk, mint aki velünk és értünk jár közben Fiánál. Mint Kánában, ahol közvetített az esküvői szolgák és Jézus között. Ott van, jelen van. Kevés szó is elég, nincs szükség szónoklatra.

- 7 - A kereszt tövében nem szól. Jézus néhány szóval átadja anyját az egyháznak, János apostolon keresztül. Az arsi plébános így kezdte a következő passzust: „Jézus Krisztus, miután mindazt nekünk adta, amit csak adhatott, még azt is sze-retné, hogy örökösei legyünk annak, aki a legdrágább számára, vagyis Szent Anyjának..” Az apostolok Krisztus egyházának oszlopai, Krisztus pedig a szegletkő. Rajtuk nyugszik a feltámadás jó hírének hirdetése. Rájuk épül az egyház, Isten népe, Krisztus Teste és a Lélek Temploma. János a „szeretett tanítvány”, aki a végsőkig Jézus közelében maradt, szenvedésében és kereszthalálában. A mindig diszkrét Mária szintén ott van Jánossal. Ekkor mondja Jézus: „Asszony, íme a te fiad!” Majd azt mondja a tanítványnak: „Íme, a te anyád!” (Jn 19,26-27) Többet jelent ez, semmint hogy gondja volt arra, hogy biztosítsa Máriának az anyagi jövőt. Ez lelki ajándék. Az, aki méhébe fogadta Isten Igéjét, most Fia Testét, az egyházat fogadja be. János apostol, a születő egyház szimbóluma, úgy kapja Máriát, mint nagyon drága kincset, mint Isten Anyját. Mária nem a „negyedik isteni személy”, nem az, aki Isten és az emberiség között közvetít. Máriát nem imádjuk, de kérhetjük őt, hiszen ő az, aki igent mond Istennek, és aki tanít minket igent mondani; ő az, aki hagyta, hogy Isten cselekedjen benne, és aki arra tanít minket, hogy hagyjuk Istent cselekedni magunkban; ő az, aki olyan jól ismeri Istent, hogy élete példájával tanít minket arra, hogy egész életünk egy „szeretlek Téged, Uram” legyen. Isten Anyja ő, mert Jézus Isten, az Atya egyszülött Fia. Vianney Szent János azt mondta: „Azt gondolom, hogy a világ végén, Szűz Mária nagyon nyugodt lesz, amíg azonban a világ tart, minden oldalról rángatjuk...” Igen, az idők végéig, rajta keresztül intézhetjük imáinkat az Úrhoz, és kérhetjük, hogy könyörögjön értünk, mert szükségünk van egymás imáira, hogy növekedhessünk a hitben. Különösen is, amikor megpróbáltatások érnek minket. Mária, a kereszt tövében segítsen nekünk hitben megélni keresztünket. „Asszonyunk, Szűz Mária, Istennek Szent Anyja, imádkozz értünk, bűnösökért...”

♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣

Faustyna nővér imája: Szűzanyám! A Te lelked elmerült a keserűség tengerében. Nézz gyermekedre, taníts meg szenvedni és szeretni a szenve-désben. Erősítsd meg a lelkemet, ne törje meg a fájdalom. Kegyelmek Anyja -- Taníts meg engem Istennel élni. - 8 - Ó, Szeplőtelen Szűz Mária! Tiszta kristály szívem számára. Ó, erős horgony, az én erőm Te vagy, Gyenge szívek oltalma és pajzsa. Ó, Mária, Te felülmúlhatatlan és tiszta vagy, Szűz és Anya egy személyben. Szeplőtlen vagy, szép mint a Nap, És semmi sem hasonlítható a Te lelked képéhez. Szépséged elbűvölte a háromszor Szent tekintetét, Hogy leszállott az égből -- elhagyta örök birodalmát. A Te szívedből öltött magára testet és vért, És szűzi Szívedben rejtőzött kilenc hónapon át. Ó, Anya és Szűz! Senki se érti meg, Hogy a végtelen Isten emberré lesz. Ez szeretetének és végtelen irgalmának jele. Ó, Anyánk, általad élhetünk örökké Vele. Ó, Mária, Szűzanya, égi Kapu, Általad jött el hozzánk a megváltás. Minden kegyelmet kezeidből kapunk, S a Te hűséges követésed tesz szentté egyedül. Ó, Szűz Mária -- leggyönyörűbb Liliom! Szíved volt Jézus számára az első tabernákulum. Mert a Te alázatod volt legnagyobb az emberek között, Kijelölték a helyed szentek és angyalok fölött. Ó, Mária, drága jó Anyám, Odaadom Neked lelkem, testem és szegény szívem. Légy életem oltalmazója, Legfőképp halálom óráján, a végső küzdelemben. Faustyna nővér

Szent Erzsébetre emlékeztünk

- 9 - Pozsonyban már hagyomány, hogy minden évben megemlékezünk Árpád-házi Szent Erzsébetről, II. András magyar király lányáról, IV. Béla magyar királyunk testvéréről. Erzsébet 1207. július 7.-én született Sárospatakon. Édesanyja merániai Gertrúd volt. Életének első négy évében a magyar királyi udvarban nevelkedett, négy testvérével. Kedvelte a játék örömét, a zenét és a táncot. A krónikák szerint gyakran imádkozott. Ajándékot, amit kapott, abból mindig adott a szegény gyerekeknek. Őket is buzdította, hogy imádkozzanak. Az akkori kor szokásai szerint már gyermekként eljegyezték Thüringia leendő grófjával. Később Erzsébet thüringiai őrgróf, Lajos felesége lett. A két fiatal között őszinte szeretet alakult ki, amelyet a hit és az isteni akarat beteljesítésének vágya táplált. Házasságuk nagyon boldog volt. Kölcsönös hitvesi szeretetük sokak számára ma is példaadó. A megemlékező szentmise november l9-én 18 órakor kezdődött a Szent Erzsébet templomban, ismertebb nevén a Kék templomban. A templom zsúfolásig megtelt. Sokan jöttek hívek a távolabbi falvakból is, hogy a középkor legismertebb és legkedvesebb magyar szentjére emlékezzenek. „Magyarország szépe nemes csillaga, - asszonyi rend tiszteletes tagja, - Szent Erzsébet, András király lánya, - szent hitünknek gyümölcsös szép ága.” Hangzott fel a gyülekező ének, amelyet a gútori kórus énekelt. A szentmise énekeit Pogány Lajos, gútori kántor vezette. A szentmise főcelebránsa és ünnepi szónoka Myjavec Pál atya volt, aki Somorja plébánosa. A szentmisén vele együtt misézett még 4 oltár-testvére. Pál atya szentbeszédében méltatta Szent Erzsébet életét a Krisztus követésben. Kiemelte, hogy Szent Erzsébet az evangélium szerint élt. Szerette és segítette a szegényeket, a betegeket, az elhagyottakat. Ételt osztott, a betegeknek kórházat építtetett, ahol ő is ápolta őket. Minden szenvedőben Krisztust látta. Ferences lelkülettel élte életét, ami nagyon rövid volt. Mindössze 24 évet élt. Mint világi ferences felajánlotta magát az Úr Jézusnak, nagypénteken, Jézus szenvedése és halála napján. Pál atya továbbá buzdította a híveket, hogy csele-kedjenek hasonlóan, mint Szent Erzsébet. Gyakorolják az irgalmasság cseleke-deteit. A szentmise végén a himnuszokra került sor. A templom előtt a pozsonyi magyar harmadrendiek szeretettel hívták egy kis agapéra a híveket. Nekünk, ferenceseknek ez a nap dupla ünnep, mert a mi ferences közösségünk Szent Erzsébet oltalma alatt áll, az ő nevét viseli. Köszönjük Molnár Tamás atyának ezt a szép emléknapot. Isten áldása kísérje őt hivatásában. Köszönet minden-kinek, aki részt vett a szervezésben. Mészáros Mária OFS, Pozsony.

- 10 - Az Irgalmasság rendkívüli szentéve előtt, az egyház egyre inkább elmé-lyítette a „Divina Misericordia” témáját és egyre jobban rábízta a jubileumot az Irgalmasság Anyjára. Ferenc pápa is ezt tette azzal az üzenettel, melyet a liguri tengerparton fekvő Savona Noli egyházmegye főpásztorának, Vittorio Lupi püspöknek küldött abból az alkalomból, hogy kétszáz esztendeje annak, amikor VII. Piusz pápa 1815-ben ünnepélyes szertartás keretében megkoronázta a Szent Szűz kegyszobrát. Ezzel az üzenettel Ferenc pápa egyúttal az irgalmasság Anyja oltalmába ajánlotta az irgalmasság szentévét. Ferenc pápa üzenete említést tesz arról a találkozásról, mely a kegyhely történetének a magja: 1536. március 18-án a Szűzanya megjelent a savonai kisváros határában egy Antonio Botta nevű helybéli parasztembernek és többek közt azt mondta neki, hogy az „irgalmasság nem igazságosság”. VII. Piusz pápa, miután kiszabadult az 1809 óta tartó éppen savonai fogságából, ahová Napóleon vetette a római pápát, 1815-ben ezzel a gesztussal rótta le háláját a Szűzanya előtt, hogy az Irgalmasság Anyja szobrát megkoronázta. „Ez a mondat – utal Ferenc pápa levele a Szűzanya szavaira – soha nem volt annyira időszerű, mint éppen napjainkban, hiszen ma főként az irgalmasságra van szükség”. A pápai üzenet megemlékezik elődje, XVI. Benedek savonai látogatásáról, aki 2008. május 17-én genovai látogatása alkalmával felkereste a Mária kegyhelyet. „Az Irgalmasság Szűzanyja a kegyelemnek valóságos vízesésével válaszolt a hozzá forduló savonai lelkek kérésére és számos olyan kezdeményezést támogatott, mely karitatív és társadalmi programjaival a szükséget szenvedő emberek megsegítésére sietett, így tanúskodva, éppen tettek által, az isteni irgalmasságról”. Ferenc pápa üzenete szintén megemlékezik Európa akkori drámai időszakáról, amikor Bonaparte Napóleon elrabolta, majd savonai száműzetésre ítélte VII. Piusz pápát. A fogságban sínylődő Piusz pápa, a közeli kegyhely segítségét kérte és ezért fogadalmat tett, mert elhatározta, hogy amint kiszabadul a fogságából, hálából megkoronázza az isteni Irgalmasság kegyszobrát. Amiként azt tudjuk a történelemből, Piusz pápa 1815-ben kiszabadult a fogságából, Napóleon pedig Szent Ilona szigetére száműzve 1821-ben halt meg. „Valójában, – zárul Ferenc pápa üzenete, – az Irgalmasság Anyja mindig közel van azokhoz, akik szükséget szenvednek és hozzá folyamodnak, miként ez oly sokszor történik napjainkban is.” (vl) Ima a Szűzanyához

- 11 - Ó, Édesanyám! Jóság, szeretet és irgalmasság Édesanyja! Végtelenül szeretlek, és neked ajánlom magam, jóságod, szereteted és irgalmasságod által ments meg engem! A tied akarok lenni. Végtelenül szeretlek, és azt kívánom, hogy oltalmazz. Ó, jóság Édesanyja, add szívembe a te jóságodat, hogy a mennybe mehessek. Kérem végtelen szereteted. Add nekem azt a kegyelmet, hogy mindenkit úgy szerethessek, ahogy te szeretted Jézus Krisztust. Azt az ajándékot kérem, hogy irgalmas legyek hozzád. Egészen átadom magam neked, s azt kívánom, hogy velem légy minden lépésemnél, mert te kegyelemmel teljes vagy, s ha én elveszítem a kegyelmet, kérlek téged, add, hogy újra rátaláljak. Ámen.

♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣

Faustyna nővér imája: Mária, Anyám és Úrnőm! Odaadom Neked lelkemet és testemet, életemet és halálomat, s azt, ami aztán következik. Mindent kezedbe helyezek, ó, Anyám; takard be lelkemet szűzi palástoddal, és részesíts a szív, a lélek és a test tisztaságának kegyelmeiben. Oltalmazz meg hatalmaddal minden ellenségtől, főleg azoktól, akik az erények álarca mögé rejtik el gonoszságukat. Ó, csodálatos Liliom, Te vagy a tükör számomra, ó, Anyám.

- 12 - Képzés: 2016 AZ ISTEN IRGALMASSÁGÁNAK ÉVE Ferenc pápa december 8-val, a következő év, 2016 Krisztus Király vasárnapjáig meghirdette az IRGALMASSÁG ÉVÉT. Mit jelent ez számunkra? Jézus megígérte Péternek: „Amit megkötsz a földön, meg lesz kötve a mennyben is…” Vagyis a 2016-os évben áradni fog a kegyelem az emberiségre. De Jézus a következő kérdést is feltette tanítványainak és nekünk is: „Ha az Emberfia újra eljön, talál e hitet a földön?” Vagyis lesz e, van e olyan ember a földön, aki befogadja a felénk áramló sok-sok kegyelmet? A kegyelem befogadása tőlünk is függ. Biztosan sokan emlékezünk még 2000 év április 30.-ára. A pápa szentté avatta boldog Faustyna nővért és elrendelte az irgalmasság ünnepét. Még a húsvéti díszben tündöklő Szent Péter téren és a környező utakon százezrek kísérték figye-lemmel ezt az eseményt. Nagyon sokan figyelték Krakkóban is, ahol Faustyna nővér élt. Faustyna nővér 13 évet átívelő kolostori élete az egészen egyszerű hétköznapi szolgálatban telt el és az isteni Gondviselés ezekbe a csendes hétköz-napokba oltotta bele nagy tapintattal azt az üzenetet, amely – mint oly sokszor az Egyház történetében – megannyi szenvedés és megaláztatás után és a közvetítő személy halála után nyert elismerést és talált követésre. Többszöri elutasítás, majd az utólagos egyházi elismerés csúcspontját jelentette a szentté avatás. Jézus megmutatta övéinek kezét és oldalát, vagyis a szenvedés sebeit, minde-nekelőtt Szívének sebhelyét, azt a forrást ahonnan az irgalom nagy forrása fakad és az emberiségre árad. Ebből a szívből Faustyna nővér majd két fénysugarat lát, amely megvilágítja az egész világot. A két fénysugár – ahogy egy alkalommal Jézus megmagyarázta neki, a vért és vizet jelképezi. „Vér és Víz!”A gondolat Szent János tanúságtételéhez fűződik, aki – amikor a katona a kálvárián lándzsá-val átdöfte Krisztus oldalát – látta, hogy abból vér és víz folyt ki. Ha a vér felidézi a keresztáldozatot és az Eucharisztia ajándékát, akkor a víz a jánosi jelképrendszerben nem csak a keresztségre emlékeztet, hanem a Szentlélek adományára is. Az isteni irgalom ugyanis a keresztre feszített Krisztus révén éri el az emberiséget. Krisztusnak ez a nagy irgalma kiárad az emberiségre a Szentlélek elküldésével. Azt is mondhatjuk, hogy az IRGALOM a SZERETET második neve. Krisztus azt tanította, hogy az ember nemcsak megkapja és megtapasztalja Isten irgalmát, hanem arra is hivatott, hogy gyakorolja az irgalmasságot másokkal is. /Boldogok az irgalmasok, mert irgalmasságot nyernek./ Tehát gyakorolnunk kell az irgalmasság testi és lelki cselekedeteit. Például: lelki cselekedetek: meginteni a bűnösöket, tanítani a tudatlanokat, jó tanáccsal ellátni a kételkedőket, megvigasz-talni a szomorúakat, békével tűrni a bántalmakat, megbocsátani az ellenünk vét-

- 13 - kezőknek, imádkozni az élőkért és holtakért. Testi cselekedetek: ételt adni az éhezőknek, italt adni a szomjazóknak, ruházni a szegényeket, szállást adni az utasoknak, látogatni a betegeket, tisztességgel eltemetni a halottakat. Biztosan tapasztaltuk már, hogy nem mindig könnyű lemondani valamiről, készséggel lenni mások iránt, vagy bátorítani az elbizonytalanodott ember-társunkat és a megbocsátás sem könnyű dolog. De Isten is mindig megbocsát nekünk, őszintén meg kell bocsátanunk az ellenünk vétő embertársainknak. Ilyen tetteket fog Jézus számon kérni minden embertől. Azokhoz, akik mindezt telje-sítik, így szól majd: „Jöjjetek, Atyám áldottai, vegyétek birtokba a világ kezde-tétől nektek készített országot! ... Bizony mondom nektek, amit a legkisebb testvé-reim közül eggyel is tettetek, velem tettétek.” /vö. Mt 25, 34-40/. A Szentírásban szép példabeszédeket találhatunk az irgalmasságról. Gondoljunk a tékozló fiú esetére, az irgalmas szamaritánusra, a gonosz szolga esetére, vagy az eltévedt bárányra… Bizonyára mindenki ismeri ezeket a Jézus által elmondott példabe-szédeket. Az irgalmasság üzenete továbbra is elér bennünket Krisztus kinyújtott kezein keresztül, melyet a szenvedő ember felé nyújt. Ezt látta és hirdette a földrészek minden emberének Faustyna nővér, aki Krakkóban engedte, hogy élete az IRGALMASSÁG ÉNEKÉVÉ váljon. Pozsony 2016, Mészáros Mária, képzésii felelős

♣ ♣ ♣ ♣

Szent Patrik reggeli imája Erőben kelek fel, a legszentebb Háromság hívásában a Háromság vallásában, a mindenséget teremtő Egység megvallásában. Erőben kelek fel, Krisztus születésének és keresztelésének, megfeszíttetésének és sírbatételének, feltámadásának és mennybemenetelének, másodszori eljövetelének erejében kelek föl. Erőben kelek fel, körülvesznek az ég és föld erői, a Nap és Hold fényei, a tűz és villám ragyogása,

- 14 - átjár a vihar zúgása és a tenger morajlása. Erőben kelek fel, lábam alatt a Föld szilárdsága, megerősít a sziklák keménysége. Erőben kelek fel ma reggel, és magamat egészen Isten erős vezetésének engedem át, Isten őrködő szemére, Isten figyelmes fülére, Isten oltalmazó kezére, Isten közbenjáró igéjére, Isten kinyújtott fegyverére, Isten őrködő pajzsára, Isten szabadító seregére bízom. oltalmazzon engem, hogy el ne nyeljen a Sátán. oltalmazzon engem a bűn kísértésétől, a test kívánságától, mindentől ami árt, közel vagy távol, Ha egyedül vagyok és ha másokkal. oltalmazzon engem ma, az irgalmatlan és kegyetlen testemet-lelkemet fenyegető erőszaktól, oltalmazzon ma a hamis prófétáktól, az istentelenektől és a közönségesektől. Krisztus velem - Krisztus előttem - Krisztus bennem. Krisztus alattam - Krisztus jobbomon - Krisztus balomon. az erő, Ő a békesség. Krisztus legyen, ahol fekszem, Krisztus legyen ahol állok Krisztus legyen ahol ülök, Krisztus a magasságban - Krisztus a mélységekben - Krisztus a tágasságban. szóljon hozzám mások ajkával, tekintsen rám mások szemével, hallgasson engem mások fülével. Krisztus, én Uram! - Krisztus, én Megváltóm! Erőben kelek fel, a legszentebb Háromság hívásában, a Háromság vallásában, a mindenséget teremtő Egység megvallásában. Péntek Orsi: Elmélkedés az imádságról

- 15 - Ima. Híd, Szivárvány. Az egyik végén állok én, a másikon Ő, a Teremtő. Ima. Valami, ami összekapcsol Istennel. Talán egy nagyon nagyon hosszú cső, belesuttogok, halkan… Isten meghallja ...aztán Ő is belesuttog. Válaszol. Vagyis Isten is imádkozik? Imádkozol Istenem? Minden pillanatban. A világ minden egyes pillanatát imádkozom. Ha egy másodpercre is elfelejtkeznék rólatok, már nem léteznétek. Gyertek és vegyetek észre! Mindenhol ott vagyok, hogy könnyebben megtaláljatok, beszélgessetek velem és bennem teljen az életetek napról napra. Isten tehát mindenütt ott van. Mégis sokszor úgy érzem, nem találom, nem hallom, nem tudok imádkozni. … Ahhoz, hogy belépjek Isten csendjébe, hinnem kell Istent és a csendjét. Én imádkozni nem tudok! A hitem kevés abban, hogy Ő valóban ott van mindig és mindenhol és szüntelenül figyel rám. DE hisz Isten mindannyiunkban elvetett valamit, egy kis magot, a hitet, az utána való vágyakozást, hogy látni akarjuk őt, észrevenni és megszólítani. Ez a kis mag pedig szeretne ÉGIG ÉRŐ FA lenni. És nyújtózkodni, minél közelebb őhozzá. Szeretne, de tudja, hogy csak úgy tud majd hatalmassá nőni, ha először hosz-szú gyökeret ereszt, ami a legnagyobb viharokban is megtartja. Én emlékszem a legelső gyökereimre, az első próbálkozásra, mikor anyukám összerakta a két kezem és együtt megtanultuk a Miatyánkot, aztán később az esti imát, a reggeli imát pedig már én egyedül akartam megtanulni a kis imádságos-könyvemből. A kötött imádságok hosszú gyökere haladt lefelé, mélyre, és sok fáradtságba telt a kis magnak, míg rájött, hogy FELFELÉ is lehet nőni. Volt olyan este, mikor a könnyeimmel küszködtem, mert nem tudtam úgy elmondani az imát, hogy minden egyes szavára odafigyeljek. És ha észrevettem, hogy elkalandoztam, kezdtem az egészet újból és újból. Nekem senki nem mondta, hogy nem így kell, hogy nem ez a lényeg. - Valahogy rájöttem, hogy ez így nem lehet jó. Saját szavaimmal kezdtem imádkozni. Aztán rájöttem arra is, hogy Isten nem lehet csak reggel, délben és este. Talán a szentmisében is ott van valahol. Talán az is egy ima. A mag elkezdett felfelé kandikálni. Később megismerkedtem egy közösséggel. Mennyi-mennyi új! Itt egy teljesen új élmény tárult elém. Nem csak szóval imádkoztunk, hanem szolgálattal. Egymás és Mások szolgálatával. Mikor énekeltünk vagy mikor egymás kezét megfogva, körben imádkoztunk, úgy éreztem, Isten mosolyog. Rám sütött a nap,

- 16 - a mag kidugta a fejét a földből. Erős törzset növesztett és növeszt a közösség-ben, azóta is, folyamatosan… A kis fa egyre csak erősödött. Minden szép volt és könnyű, élt gondatlanul, napról napra kezdte elfelejteni, hogy miből is lett, már nem beszélgetett más fákkal és a madarakkal sem, önzővé vált. Aztán egyszer csak megszomjazott. Ismeretlen érzés volt. Fájt neki és újból érzett mindent. A gyökerét, ami táplálta a kis magot, amiből lett és emlékezett ki vetette el őt a földbe. Kétségbeesett, félt és kiáltozott: Szomjas vagyok, szomjas vagyok! A hangja elszállt nagyon messzire. És felhők jöttek. Úsztak az égen, közeledtek és megálltak, pont a kis fa felett. Kis cseppekben adták magukat a fának. Csend lett, a fa abbahagyta a kiáltozást. Elszégyellte magát, hogy felejtett és hogy csak akkor jutott minden eszébe mikor szükségben volt. Hallgatta az esőt és érzete maga körül a láthatatlan valamit, amiből lélegzett, ami nélkül nem tudna élni, és bár nem látta, el akarta neki mondani, mennyire szereti és hálás. Gondolkozott sokat, mit tegyen. És akkor rájött. Ágakat növesztett és így ölelte körül az Istent. Sokszor megfeledkezem, sokszor csak akkor jut eszembe, amikor kell. Aztán elszégyellem magam. Ráeszmélek az Úrra, hálát adok végtelen szeretetéért. Héberül, az IMA szó ÖNISMERETET jelent. Bár ez a jelentés így nem teljes, de van benne igazság. Imádkozás közben Isten szemében látjuk magunkat. Van, mikor vasárnap templomban vagyok és nagyon nehezemre esik állni. Persze nem a fáradtságtól. Ráeszmélek arra, mennyire kihagytam Istent a többi napomból. Érzem a tekintetét és nem térhetek ki előle, nem mondhatom, majd máskor, ott Isten előtt tényleg én vagyok. Szégyellem magam, olyan érzésem támad, mint a kis fának, mikor megérezte az esőt. És a kis fa most már jobban figyelt. Arra járt egy fáradt madár és odatartotta neki az ágát. Pont alatta ment el egy éhes vándor és gyümölcsöt növesztett neki. Rájött, hogy így is a mindenséghez szól. Megtanult tettel imádkozni. Múlt héten átvezettem egy idős bácsit a zebrán, - imádkoztam. Fél hat. Korán van. De fel kell kelni. Muszáj. Dolgozat. És még nem tudok mindent. Felülök az ágyban, amit először meglátok, a ragyogó esthajnalcsillag, nagyon fényes. Kiugrok az ágyból, az ablakhoz futok, hogy jobban lássam. Nem, ez tényleg egy csillag. Már nem vagyok álmos. (Istennek vannak jó eszközei.) Köszönöm.

- 17 - - Kértem Istent, hogy segítsen a szegényeken. Kilépve az ajtón egy koldussal találkoztam. És akkor rájöttem. Én vagyok a válasz az imámra. Eszköz lettem, vagy épp társ. Segítettem neki. A kis fának volt egy kívánsága. S bár titokban tartotta, egész nap csak erre gondolt, végül annyira áthatotta, hogy a gyökerétől egészen a legfelső ágának a legfelső csúcsáig mindenki tudott róla. Így esett, hogy a csintalan levelek egyszer csak elzizegték. A kis fa látni szerette volna teremtőjét. Szerette volna, ha egész nap mellette ül, és vele van. Egész nap imádkozni akart, de lehetetlennek érezte. Nevetés hallatszott. Lehetetlen? - szólt! Hisz én most is itt ülök melletted. Csak nézz körül! Bence egy kis kaspóba fűmagot vetett. A fű kinőtt és most ollóval ügyködik felette, mindenféle fodrászmozdulatokat végrehajtva, ...itt valami készül … nevetni volna kedvem, de csak magamban mosolygok, és hálát adok. Egy 2 éves kislány és kisfiú. A kislány összevissza ugrándozik, trappol, ahogy a gyerekek szoktak - szerintem táncol. Odafut a kisfiú közelébe, de nem teljesen hozzá, aztán gyorsan vissza az anyukájához. Nevet. Most a kisfiú trappol és fut a lány közelébe. Aztán vissza az ő anyukájához. Nevetnek. És kezdik újból és újból. Arról a szentmiséről ez az egyetlen emlékem. Egy ima. Kétséges, hogy mindezek imák? Mert „csak” észrevettem Istent? Pedig ilyen minden nap van. Ő minden nap van. És én csak észreveszem. Mert ő csak úgy odaadja magát. Kitárulkozik felénk. Vele lenni, beszélni hozzá, rá gondolni, tudni és hinni. Állandóan megtehetjük. Isten hatalmas ajándéka az imádság. Hiszem, hogy az életet azért kaptuk, hogy növekedjünk szeretetben, és hiszem, hogy Isten bennem van, ahogy a nap a fényben és az illat a virágban. Hiszek a lélek hallhatatlanságában, mert hallhatatlan vágyakat hordozok magamban. /Helen Keller/ -

18 - Életed szőnyege Egy fiatal német szerzetes pár hónapot egyik belgiumi szerzetházukban töltött, hogy – gyakorlatképpen – egy faliszőnyeg szövésénél segítsen. Pár nap múlva felháborodva felállt a szövőszék mellől és így kiáltott fel: „Ezt nem csinálom tovább! A parancs, aminek engedelmeskedem, értelmetlen. A gyönyörű, aranyló fonalat, amivel dolgozom, hirtelen meg kell csomóznom és – látszólag minden alap nélkül – le kell vágnom. Azután jön egy másik testvér utánam, aki fekete fonalakat sző bele az én sárga fonalaim közé. Micsoda pazarlás ez!” „Fiam – fogta karon egy idősebb szerzetes –, te a szőnyeget rossz oldalról nézed. Előtted ugyanis annak a hátoldala van, és te csak egyetlen egy motívumon dolgozol.” Majd odavezette a fiatal szerzetest a faliszőnyeg elülső oldalához. Az újoncnak, amikor meglátta a szőnyeg igazi oldalát, elállt a lélegzete. Csodálatos kép tárult a szeme elé: a három napkeleti bölcs épp ajándékait rakta le a betlehemi Kisded elé. Az ő gyönyörű aranyló fonala éppen a kis Jézus feje fölötti glóriát formálta. A mellé szőtt fekete fonalak pedig ezt a glóriát még aranylóbbá és még csillogóbbá tették. Ami neki azelőtt fölöslegesnek és értelmetlennek tűnt hátulról, elölről csodaszép képet mutatott. Láttam életed szőnyegét. Nagy és színes, mintás és kissé titokzatos, de még nincs befejezve. A fonalak – hátulról nézve – mintha rendetlenül lógnának, a minta még nem vehető ki egészen világosan, de biztos vagyok benne, hogy ha egyszer majd végig szövöd, gyönyörű szőnyeg lesz belőle. A legértékesebb fonalak – nem is gondolnád! – a feketék. Ezek voltak életed nehéz percei, sötét órái, terméketlen évei, amelyekben azt hitted, hogy minden üres és értelmetlen. Pedig most ezek adnak életed szőnyegének különleges sajátosságot, fényt és csillogást. Ezek azok, amelyek életed szőnyegét másokétól megkülönböztetik, és azoknál értékesebbé teszik. A fekete fonalak nélkül valami sajátosan nagyszerű hiányozna életedből. Nélkülük életed szőnyege egyhangú, közönséges, színtelen és alaktalan lenne. Életed szőnyege még nincs kész. Még szövögetsz rajta. Aranyló szálakkal és fekete szálakkal... Még talán magad sem tudod egészen kivenni alakját és mintáját. Fogalmad nincs, hogy mi is lesz majd belőle. Azonban ne csüggedj! Bízz benne, hogy a sötét fonalak, amelyek ma is egyre másra belekerülnek életed szőnyegébe, egyszer majd egyedivé, egyszerivé, nagyszerűvé és értékessé teszik életedet.

- 19 - Amíg vannak, akik szeretnek, van értelme az életednek. Mindegy, hogy rohannak az évek, ha érzed melegét egy kéznek. Még érdemes reggel felkelni, ha van kinek kenyeret szelni. Örülj a percnek! De ha mégis magány a sorsod, ha a gondot egyedül hordod, erőt is ad hozzá az élet. Találd meg mindenben a szépet. A nap rád is úgy süt, mint másra, ne gondolj hát az elmúlásra. Örülj, hogy élhetsz! Nincs fekete és nincs fehér, de az elmúlás mindent elér. Nincs tűz, mely örökké lobogna fényét más világok felé ontva. Nincs folyó, mely örökre megmarad, előbb-utóbb minden forrás elapad. Nincs érzelem, mely örökké él a harag idővel megbékél. Nincs az a szerelem, ami el nem vetél, gyűlölet, melyet nem koptat a szél. Öröm, melyet nem sápaszt a tél, bánat, melyet nem gúnyol a remény. A fény kialszik, s helyén a sötétség sem örök. Élet, halál - ők is csupán eszközök. Mert a Változás az egyetlen, mely mindig tombol szüntelen. Ami meg nem alkuszik soha, hiába hiszi a sok ostoba, hogy bármi, ami létezik, úgy marad, mert mindig lesz új a nap alatt! /Ismeretlen szerző/

 

A T.SZ.?2 lapzárta február 15.-én lesz. Addig kérik beküldeni a cikkeket

A békéért októberben mondott kilenced után sokan kérték, hogy ne hagyjuk abba a közös imádságot!! Flüei Szent Miklós kezében mindig ott volt a rózsafüzér, ezért is, arra gondoltam, hogy egy rózsafüzér társaságot indítunk a mennyei áldott békéért!!    Szeretettel kérlek olvasd el a csatolt felhívónkat és csatlakozz az imaláncunkhoz, együtt szeretetben imádkozva hiszem, hogy erősebbek leszünk mind a gyűlölet mely erőszakkal, háborúval szét akarja tépni a világunkat!!   Hiszek az imádságos szeretet végső győzelmében, Csaba t. 

 

Magnificat Rózsafüzér Társulat

 

56593.jpg

 

Megkaptam Csaba testvértől a decemberi örvendetes  rózsafüzér titkomat igy elkészitettem az imádság lapomar a közös rózsfüzér imádsághoz

Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a te neved; jöjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma; és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek; és ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól! (Mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség 

Üdvözlégy Mária, kegyelemmel teljes, az Úr van teveled, áldott vagy te az asszonyok között, és áldott a te méhednek gyümölcse, Jézus. AKIT TE SZENT SZŰZ A TEMPLOMBAN MEGTALÁLTÁL Asszonyunk, Szűz Mária, Istennek szent Anyja, imádkozzál érettünk, bűnösökért, most és halálunk óráján. Ámen.

 

Dicsőség az Atyának és Fiúnak és Szentlélek Istennek, miképpen kezdetben, most és mindörökké. Ámen

Ó Jézusom, bocsásd meg bűneinket, ments meg minket a pokol tüzétől! Vidd a mennybe a lelkeket, különösen azokét, akik legjobban rászorulnak irgalmadra.

 

img_20160121_171021.jpg

kis egy tizedes rózsafüzér karkötő saját készítés még a keresztet is gyöngyből fűztem

A bevándorlókat jelentő migránsok kifejezés mára egy Európát elözönlő , zömében iszlám hitű és életvitelű  szír, afgán és egyéb arab embertömeget jelent, akik különböző érzelmeket váltanak ki az európai emberekből.

Először volt hogy örömmel, virággal fogadták például Ausztriában ,a hosszú több országon keresztül vándorlókat, akiknek fő célja Nêmetország, "Merkel anyu". Aztán ahogy egyre többen érkeztek, egyre több problémát is jelentett az európai kulturától eltérő viselkedésük, a sok szemét eltakarítása ami utánnuk maradt amerre jártak. A menekült szállásokon kialakuló rendszerint vallás alapú tömegverekedések.  Hát lelohasztották az örömet.

Minden migránsok nagyasszonya Angéla Merkel is kezd rádöbbenni, hogy ez a hurrá optimizmus nem elég az érkező embertömegek elhelyezéséhez, tervezett integrációjához stb. Nem beszélve arról hogy a gazdag Németország sem tudja eltartani ingyenélők százezreit, akik még esetleg követelőznek is.

De ugy látszik Merkel agyában valami baj történhetett! Ugyanis nem elég az a több százezer ember aki eddig Európába, Németországba  érkezett, és már a németországi települések nem tudják hova tenni őket, lassan már a Bundestag csillárján is migránsok lesznek.Nem, ez nem elég! Angela asszony szerint legalizálni kell a migrációt és ennek jegyében a törökországi kétmilliós menekült tömeg egy részét át kell telepíteni Európába.

Hogy ez hülyeség? Az, de nem én találtam ki. Ime a sajtó hír:

"A konzervatív CDU elnöke a bajor testvérpárt (CSU) vezetőjével, Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel a pártszövetség parlamenti (Bundestag-) frakciójának ülése előtt tett nyilatkozatában kiemelte, hogy a menekültek bevándorlásának legalizálására azért van szükség, hogy az Európai Unió és Törökország meg tudja osztani egymás között a Törökországba érkezett kétmillió menekült ellátásának terhét. Az elképzelés szerepel a Merkel és Seehofer vezetésével vasárnap kidolgozott közös kezdeményezéseket bemutató állásfoglalásban is, amely szerint mielőbb össze kell hívni egy EU-Törökország csúcstalálkozót, amelyen dönteni kell egy "legális menekültkontingens" áttelepítéséről Törökországból az EU-ba. A kancellár a német iparvállalatok szövetségének (BDI) keddi berlini konferenciáján elmondott beszédében hangsúlyozta: ha sikerül elérni egy kontingens legális áttelepítését, "ragaszkodni kell a terheknek a tagállamok közötti méltányos megosztásához, különben nem fog működni a rendszer"

A " legális menekültkontingens " áttelepítése Európába azonban csak ugy megy majd, hogy ezt az ember tömeget kötelezően az Európai Unió tagállamainak nyakába sózza Merkel asszony, mert Ő egy személyben dönt arról , hogy az Unió tagállamainak kellenek e a migránsok.

Akik meg nem értenek egyet ezzel az ötletével, azokat elhordják mindenféle nacionalista semmire kellőnek....

Azért el kellene már dönteni, hogy az Európai Unió az egyes tagországok szövetsége, vagy Angela Merkel játszótere...

images.jpg

12189387_773389106106697_113911726946696660_o.jpg


 A budapesti Néprajzi Múzeumban október 29. -én nyílt meg a magyar népművészet gyönyörű alkotásait bemutató kiállítás " Élő magyar népművêszet" címmel.

 11223962_773392342773040_6558403357343951778_o.jpg

" Mintegy 1700 kézműves alkotást bemutató tárlat nyílt csütörtökön Élőnépművészet címmel a budapesti Néprajzi Múzeumban. - írja az MTI tudósítás az eseményről szóló rövid hírében -    A tárlat hazánk népművészeti alkotásainak legjelentősebb bemutatója, ahol idén mintegy 450 kézműves alkotó és alkotóközösség csaknem 1700 munkáját ismerheti és tekintheti meg a közönség - mondta el Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár a XVI. Országos Népművészeti Kiállítás megnyitóján csütörtökön Budapesten.     Hozzátette, a kezdeményezés sikere és jelentősége abban rejlik, hogy az ötévente kiírt pályázatra olyan alkotásokkal lehet nevezni, amelyek magas minőséget képviselnek, a hagyományos népművészetből merítenek, de a mai kor társadalmába, kultúrájába is beilleszkednek.     A kiállítás 2016. március 27-ig látogatható."

Az esztergomi Pálfistyákné ,Ilonka maga is szívesen foglalkozik kedvtelésből különböző  népművészeti kézműves munkákkal és jelen volt ezen a csodálatos kiállítás megnyitón.

Néhány fotót közre is adott a megnyitóról egyik közösségi oldalon, hogy megossza ezt a szép élményét velünk is, akik nem voltunk ott, de kedvet kaphatunk a megtekintésére.

Magam is rákaptam a  gyöngyfűzésre  és örömmel láttam a képek között szép népművészeti gyöngy nyakláncokat is.

12186681_773388852773389_3557198690263575511_o.jpg

 

 A kiállításon bemutatott tárgyak bizonyítják, hogy a magyar népművészet díszítő motívumai a 21.században is szépíthetik otthonainkat, ruháinkat. Valóban élő a magyar népművészet!

A 2016 március 27-ig látható kiállítást szívből ajánlom mindenkinek, aki szereti a szépet.

Pálfistyákné, Ilonka fotói segítségével adok egy kis kedv csinálót a kiállítás látogatáshoz.

12132624_773392369439704_8491552413236746651_o.jpg

12182858_773388282773446_857399030325992189_o.jpg

12183732_773391506106457_7937394145229959925_o.jpg

12185287_773392686106339_1702636098605107802_o.jpg

12186268_773388876106720_3650062771848009736_o.jpg

12189230_773388909440050_3376450899698184163_o.jpg

 12186305_773391362773138_4454564933012941365_o.jpg

 

img_20151027_193651.jpg

Differenciáltan nő a családi pótlék , ez volt olvasható 2007 október 6. - án az Origó-ban . Ime a cikk részlete:

"Differenciáltan nő a családi pótlék A törvényjavaslathoz benyújtott módosítás jövőre differenciáltan emelné a családi pótlékot, mivel a három- és többgyermekes, illetve az egyszülős családoknál magasabb a szegénységi kockázat. Természetesen emelkedik a családi pótlék az egy-két gyermeket nevelő családokban is, gyermekenként 5-600 forinttal. A jelenlegi és a tervezett összegeket az alábbi táblázatban foglaljuk össze:

Családtípus,        gyerekszám      2007                 2008 tervezett

egygyermekes család                 11 700 Ft          12 200 Ft

egygyermekes egyedülálló         12 700 Ft        13 700 Ft

kétgyermekes család                   12 700 Ft         13 300 Ft

két gyermekes egyedülálló           13 800 Ft        14 800 Ft

három-vagy többgyermekes család 14 900 Ft  16 000 Ft

három- vagy többgyermekes egyedülálló 15 900 Ft  17 000 Ft "

 

A 2008-ban tervezett illetve elfogadott számok azóta sem változtak, pedig azóta hét esztendő telt el!

Erre a helyzetre a lányom hívta fel a figyelmemet, aki  második gyermekét fogja nemsokára világra hozni , Istennek hála , és akkor már kèt unokás nagyi leszek . Igy természetes, hogy blogomban foglalkozom  a gyermekes családok problémáival is.

Ennyi magánéleti kitérő után vissza az alapkérdéshez! Mire elég ma 2015-ben a 2008-ba megállapított családi pótlék?

Hát nem sokra. Az infláció kb. felére csökkentette  a vásárló értékét.

A bruttó minimálbér 2008-ban a szakképzettséget nem igénylő munkakörök esetén: havi 69.000 Ft, óránként 397 Ft. Az akkori minimálbérhez viszonyítva a családi pótlék jelentős támogatást jelentett. Ennek hét éve és a bruttó minimálbér majd a duplájára növekedett , míg a családi pótlékot befagyasztották.

Az Orbán-kormány 2010-ben ismét bevezette a családi adókedvezményt, ami jelentős család támogatás, de csak azok élhetnek ezzel akiknek munkájuk van. Most már ingyenes étkezést kapnak a gyerekek óvodában, iskolában , ez is nagy segítség. Ezektől függetlenül azért a családi pótlék értékét sem kell veszni hagyni ezzel a befagyasztással, főleg ha a gyerekek óvodába, rendszeres iskolába járásához is kötik megvonási szankcióval. Ez utóbbival egyet értek, mert ha már ingyenes iskola van, ahol még enni is kaphat a gyerek, a családi pótlék ekkor már iskoláztatási támogatásként jár alanyi jogon.

HÁT AKKOR MÁR BECSÜLETTEL JÁRJON ISKOLÁBA AZ A GYEREK!  Persze  a szülő is figyeljen oda erre , mert neki ez a kötelessége.

A családi pótlék, iskoláztatási támogatás összegének emelését azzal az indokkal söpörték le a politikusok, hogy ne támogassuk az egyébként segélyből élésre berendezkedett lumpen családokat. A nemzetiségi  hova tartozást nem kivánom részletezni , mert ezeknek a segélyből êlő családoknak az életvitele az ami meghatározó. A lényeg az, hogy ne ez legyen az etalon a családi pótlék befagyasztására.

Sok olyan önhibáján kivül nehéz helyzetben levő család van , akik nem juthatnak családi adókedvezményhez, mert munkanélküli vagy ha közmunkából esetleg valami juthat. Számukra a családi pótlék lényeges megélhetési támasz.

Sávosan emelkedő  családi pótlék bevezetésének ötletét vetette fel a lányom.

 A  családi pótlék sávos emelésére vonatkozó gondolatot igen jónak találom. A lényege az hogy a gyerek növekedésével, az élet helyzetnek megfelelően sávosan növekedjen a családi pótlék, illetve iskoláztatási támogatás.

Például induljunk ki a jelenlegi helyzetből , ez legyen az alap példa egy gyermek, aztán ezt lehet tovább számolni a séma alapján , 2,3 több gyermek, egyedülálló szülő stb.

0-3 éves korig a családi pótlék egy gyermeknél  12.200- Ft.

Óvodába megy a gyerek 

3-6 illetve 7 éves korig , iskolakezdésig legalább ezer forinttal több legyen 13.200

Iskolába megy a gyerek, több a kiadás  legalább ezerötszázzal több iskoláztatási támogatás  az óvodaihoz képest

azaz :7 - 14'éves korig   14.700- Ft. 

középiskola, szakma tanulás legalább még 2000 -Ft több az iskoláztatási támogatás    

azaz: 14 - 18 éves korig illetve felső fokú nappali tanulásnál 16.700-Ft.

Ez a sávos családi pótlék támogatás alkalmazkodik a kiadás növekedêssel járó élet helyzethez is , és ezért az önhibájukon kívüli szegény családok gyerekeinek is  több támogatást jelent. Az önsors rontó segélyből élő életvitelt folytató lumpen családok gyerekeinek is több jut, amit talán ők is éreznek majd, de az ilyen emberekkel nem lehet mit kezdeni. 

Azért jó lenne, ha időnként felülvizsgálnák a családi pótlék, illetve iskoláztatási támogatás értékét az infláció szempontjából is.

Nem tudom, ez a családi pótlékra vonatkozó ötlet fogadtatásra talál - e a kormányzati körökben , de mindenképpen emelni illene már hét esztendő után a családi pótlékot, legalább az infláció mértékével.

 

A fotó címe : Munka közben, Indiában készült Ankin Naran indiai fotós győztes alkotása, a 2015 Urban amerikai fotópályázat , a életet a világ különböző tájain bemutató témakörben.urbanphoto2.jpg

Egyszerű és megrázó a kép: a kopár földre terített takarón fekszik egy anya kisgyermekével, mellettük gereblye és csákány, amivel ezt a puszta köves földet talán megművelni akarják, és a munkában elfáradva pihennek.Békés hangulatú fotó, ugyanakkor az itt élő szegények kilátástalan életére is utal.

Elgondolkodtam, milyen jövő vár erre a kisgyermekre , aki már most szembesül anyja küzdelmes életével. Mi itt Európában elképzelni sem tudjuk, hiszen itt Magyarországon egy ilyen kisgyermek bölcsödében, óvodában kap ingyenes ellátást ,ha kell, az iskola is ingyenes, csak tanulnia kell, hogy a jövőbeni felnőtt életét megalapozza.

Sok millió ilyen szegény kisgyermek van a világ szegény országaiban, ahol esetleg még belháború is van.  Milyen jövő vár rájuk? Hogyan segíthetnénk rajtuk?

A különböző nemzetközi és egyházi humanitárius szervezetekre hárul ez a nagy feladat. Az UNICEF mint nemzetközi szervezet a lehetőségeihez mérten mindent megtesz, de ennél több kell! A gazdagabb országok összefogása azért  hogy Afrikában, Ázsiában, Dél Amerikában lévő országokban minél több ingyenes állami iskolák működjön, esetleg a szegény gyerekeknek étkezést is biztosítva, ha kell napközi otthonos tanulási lehetőséggel.

Egyes európai országok kulturális kapcsolatot teremtve afrikai, fejlődő ázsiai országokkal , bekapcsolódhatnak az oktatási rendszer támogatásába, akár még polgáraik támogató közreműködésével is. Pl.egy város - egy iskola támogatói programmal.

Ez mindenki érdekét szolgálja, hiszen a harmadik világbeli ország gazdasága is függ a rendelkezésre álló képzett munkaerőtől. Hiszen egy összeszerelő üzem telepítéséhez munkára fogható képzett munkaerő kell. A szerelő munkához kèzügyesség, ami a tanulással járó agyi fejlődés eredménye.

Az nem megoldás egy szegény országban élő embernek, hogy bevándorol Európába a jobb élet reményében. És ez Európának sem jó. 

Pont ezért kell segíteni az európai országoknak a fejlődő afrikai országokat például az oktatás, a gazdasági élet területén, hogy az ott élő embereknek esélyük legyen saját jobb életük megteremtésében.

És akkor talán olyan fotó készülhet a munka közben gyermekével megpihenő anyáról, hogy zöld fűre terített takarón pihennek, körülöttük pedig a sarjadó vetés zöldell.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ebben a zömében muszlim  menekült áradattal küzdő Európában fordul Istenhez a békéért Böjte Csaba , ferences szerzetes. A Közel Keleti olajban gazdag iszlám országokban, főleg Szíriában , polgárháború, vallásháború dúlja fel milliók otthonait. A hatalomért , a vagyont adó ojaért gyilkolják egymást Allah hívei. Közben hazug embercsempészek százezreket vesznek rá arra , hogy a békés Európában keressék a boldogulást. Európa segít, de nem tud végtelenségig befogadni embertömegeket. A megoldás a Közel Keleti országok békés stabilitása. Ahol ember már nem lát kiutat, ott Istenre bízva magunkat , megoldást találhatunk.

Böjte Csaba testvér , Svájc védőszentje Flüei Szent Miklós nyomán hirdetett Imakilencedett a békéért.

"Bátorkodtam írni egy imakilencedet, melyet Flüei Szent Miklós közbenjárását kérve, szeretnénk elvégezni a gyermekeinkkel az áldott békéért! Európa talán utolsó nagy remetéje, 50 évesen, két nyomasztó hadjárat után, mint szülőföldje köztiszteletnek örvendő bírója, feleségével tíz kedves gyermeket nevelő boldog édesapa, érezvén az újabb véres polgárháború előszelét, 1467 október 16-án elbúcsúzott szeretteitől és elkezdte engesztelő, imádkozó visszavonult életét! Ma ő szülőföldje védőszentje, s sokan neki köszönik, hogy Svájc hosszú évszázadok óta sem a határain belül, sem azon kívül nem vívott véres háborút! Örvendenék, ha nagyon sokan akár egyedül, vagy kisebb - nagyobb csoportokban eltudnánk végezni a kilencedet! Remélem, hogy a média által is sokan befognak kapcsolódni az imádságunkba! A www.magnificat.ro oldal mellett a akár a BonumTV keresztül is társunk lehetsz, a gyermekeinkkel imádkozhatsz! Hiszem, ha az eső, mely megöntözte a földet, nem tér vissza az égbe anélkül, hogy meg ne hozná a maga gyümölcsét, akkor a testvéri közösségben mondott ima is biztos, hogy megtermi az áldott békét számunkra!! Kisebb testvéri szeretettel," Csaba t.

Böjte Csaba testvér, Svájcban Flüei Szent Miklós életútját követve vezet minket végig az ima kilenceden. A kisfilmekben felidézi Flüei Szent Miklós életútját, elmélkedésekben keresi a választ a békére , és imával kéri az Isten segítségét. 

A filmek megtekintésével bármikor imádkozhatunk a békés életért.

 

Rózsafűzér Társulat a békéért - Böjte Csaba testvér felhívása 

A békéért októberben mondott kilenced után sokan kérték, hogy ne hagyjuk abba a közös imádságot!! Flüei Szent Miklós kezében mindig ott volt a rózsafüzér, ezért is, arra gondoltam, hogy egy rózsafüzér társaságot indítunk a mennyei áldott békéért!!    Szeretettel kérlek olvasd el a csatolt felhívónkat és csatlakozz az imaláncunkhoz, együtt szeretetben imádkozva hiszem, hogy erősebbek leszünk mind a gyűlölet mely erőszakkal, háborúval szét akarja tépni a világunkat!!   Hiszek az imádságos szeretet végső győzelmében, Csaba t.   http://www.magnificat.ro/portal/index.php/csaba-testvmainmenu-42/levelei-mainmenu-246/11670-rozsafuzer-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Még 2008-ban írtam blog bejegyzést arról, hogy az elöregedő társadalom, a nyugdíj probléma megoldása, a családokban több gyermek születése.

Ez a téma ma is aktuális, annál is inkább, mert az Európát elözönlő, közel - keleti arab , afgán, török és más , zömében muszlin embertömeget , egyesek az elöregedő Európa megmentőinek tartanak.

maxresdefault.jpg

 

  Èn nem hiszem, hogy ők lennének a "megmentők" és az európai országok fennmaradása tőlük függ. Szándékosan írtam országot és nem európai nemzetet, mert az idegen nemzetiségű, vallású, kultúrájú bevándorlók, az Európában élő népek , nemzetek elpusztítói lesznek az évtizedek során. 

A többségében iszlám családokra jellemző a vallásos buzgóság és a sok gyermek. Ezzel szemben a liberális, esetleg" langyos" keresztény családokban jó ha egy- két gyermek születik. A bevándorló családokban született 5-6 gyermeknek köszönhetően idővel többségbe kerülnek a bevándorolt népek a befogadó nemzettel szemben. És akkor Merkel anyu Németországa migránsországgá vá!ik. 

A bevándorlók, menekültek átmenetileg helyet kaphatnak Európában, de ne az egyes országok népszaporodásának növelői legyenek. Vegyünk példát a több gyermekes családjaiktól és a földrészünkön évszázadok óta élő  zsidó - keresztény kultúrához tartozó nemzetek sok - sok gyermek születésével őrizze meg fennmaradását.

A 2008-ban leírt gondolataim, javaslataim újból közreadom, hátha akad politikus aki megvalósíthatónak találja.

"A nyugdíj és a nyugdíjas társadalom problémájának megoldása a születendő gyermekek számának növelésében rejlik.

Hazánkban lassan elöregegszik a népesség. A kevés gyerekből kevés aktív dolgozó felnőtt lesz és így a nyugdíjas korúak számának növekedésével egyre kisebb dolgozó réteg tartja el az öregedő társadalmat.

Közgadászok, politikusok a pénzügyi megoldásban keresik a kiutat. A pénzügyi kezelések, nyugdíjtakarék pénztárak és egyéb financiális ötletek nem adnak tényleges megoldást a problémára, mert az egésznek az alapja az, hogy évtizedek óta egyre kevesebb gyermek születik és így elöregszik a magyar társadalom - ahogy az európai is.

Magyarországon külön gondot jelent majd az is, hogy az ötvenes évek abortusz tilalma alatt született gyermekek, most érik el a nyugdíjas kort. A Ratkó-korszak után a túlzott abortusz liberalizáció miatt még a felnővekvő Ratkó-gyermekek sem reprodulálták saját létszámukat a társadalom számára. A születések csökkenése még most sem állt meg.

Kormányzati programként kellene kezeni ezt a helyzetet és arra ösztönözni a családokat , hogy több gyermek nevelését vállalják. Az abortuszok helyett a gyermeket felnevelni nem akaró nőket inkább a gyermek megszülése és örökbeadása irányába kellene terelni - akár pénzügyi támogatással járó program kidolgozásával. Olyanra gondolok, hogy aki abortusz helyett megszüli a gyereket és örökbe adja a terhesség ideje alatt apanázst kap a terhességgel járó költségek finanszírozására, anyaotthonba költözhet a terhesség idejére és a gyermek örökbeadása után egy összegbe annyit mint a kilenc hónapos apanázs volt. Természetesen az örökbeadás folyamatát ez nem érinti, a hatályos jogszabályok érvényesenek. Csak a megszületést ösztönöznék az abortusz helyett.

Én mozgássérültként szültem és felneveltem két gyereket, akik most már dolgoznak, adót és járulékot fizetnek - ergo a saját rokkantnyugdíjamat már a gyerekeim kitermelik.

Emlékszem volt olyan ötlet, hogy a felnőtt munkába álló fiatalok az adójuk náhány százalékát átadhatnák szüleik támogatására. Ez az ötlet többször előkerült már és el is tünt. Pedig a szülők felé ez is egy ösztönzés lehetne, a több gyermek vállalására, hiszen felnőve ilyen szempontból is támasza lesz a gyermek a szülőjének. Egyébként ezt az adóból adható szülői támogatást már akkor is lehetne folyósítani, amikor mág aktív korú a szülő - ebben az esetben nyugdíj előtakarékossági számlán gyűlne a pénz, amit a szülő nyugdíjba menetelekor kaphatna kézbe akár egy összegbe is. Ha nyugdíjba mentele előtt meghal az ilető, akkor a családra száll. A családi adózás viszaállítása, a lakásvásárlás vagy építés adókedvezménye is a gyermekek érdekében a jövőt szolgálná.

Lakás programmal is növelhetnánk a gyermek vállalási kedvet - például négy gyermekes család 3 szobás kedvezményes bérű önkormányzati bérlakást kaphat, akár az önkormányzati bérlakások építésének növelésvel, amelyet gyermeket nevelő családok kaphatnak. A lumpen családoknál, pedig szigorú ellenőriznék a családban élő gyermekek gondozását.

Ha országos szinten most is csak azon ötletelünk, hogy az egyre fogyó dolgozó réteg milyen pénzügyi megoldással gondoskodjon nyugdíjas éveiről és nem a probléma gyökerét jelentő csökkenő gyermek születéssel és ezzel együtt a népesség fogyással foglalkozunk, akkor ez a gond évtizedekig megmarad egész addíg mig végleg elfogy magyar nemzetünk."(2008)

 img_20151013_073847.jpg

 Többszáz kötetes könyvtáramat , hely hiányában csökkenteni szeretném.

Ennek érdekében kiválogattam mintegy 120 darab könyvet, klasszikus és mai szépirodalomtól kezdve, a népszerű.krimikig. Néhány iskolásnak való lexikon is belekerült, valamint A medicina krónikája cimű orvoslástörténeti vaskos gazdagon illusztrált kötet.

Telefonon felhivtam egy könyv felvásárló céget. Ott azt  választ kaptam hogy 120 könyv kis tétel ilyennel nem foglalkoznak és csak Pesten működnek. Kerestem helyi antikváriust aki azt mondta, hogy azzal amit kinálok tele van az üzletük. Még A medicina krónikája sem érdekelte, pedig elég drága volt újonnan is és most is 7000 Ft árban láttam antikváriumban.

Még jelképes áron sem sikerült forgalomba hoznom a könyveimet, igy ingyen felajánlottam ismerősöknek , jöjjenek válogatni.

Könyvtárosként szeretem és tisztelem a könyveket, hiszen szellemi termékek hordozói. Sok bölcs gondolatot, vagy szórakoztató perceket rejt egy-egy kötet.Új könyvek ezer forint körül kezdődnek, de használt könyvként már nincs forgalmi értékük. Pedig a tartalma ugyanaz.Verne Hatteras kapitánya nem változott semmit, de használtként még se kell.Egyre több elektronikus könyv jelenik meg a könyvpiacon. Olyan webáruház is van ,ahol a nyomtatott könyvek mellett elektronikus könyvet is lehet venni, letölteni az e-könyv olvasóra, telefonra ,táblagépre. Lehet hogy ez a jövő, a nyomtatott könyveket kiszorítja az elektronikus könyvek piaca?Hiszen e-könyvhöz nem kell könyvespolc, egy táblagépen, vagy e-book olvasón egy egész kis könyvtár is elfér a zsebünkben.Én is olvasok táblagépemen letöltött könyvet, de azért azt hangulatot amit egy nyomtatott könyv olvasása jelent nem adja vissza egy kütyü sem.

Bízom benne , hogy unokáimnak is lesz könyvespolcuk, ahol a kedvenc könyveiket tartják, időnként leemelve újra olvassák és nemcsak a kütyük jelentik majd a könyvolvasást.

 

 

Nagyon kedves főnökasszonyom volt dr.Beke Margit, az esztergomi  Prímási Levéltár korábbi igazgatója. 1988-95 között voltam a munkatársa és nagyon szép időszak volt ez számomra, emberileg és szakmailag is. Megbecsülte a munkámat, és idővel barátként kezelt. Szigorú és következetes pontosságot igényelt tőlem, amit szívesen teljesítettem, hiszen tudtam hogy ez mennyire fontos. Ezt később az újságírói munkám során is hasznosítottam, szakmailag pontos cikkeket igyekeztem írni. Könyvtárosként szakmai szempontból csodálatos volt, hogy a Simor könyvtárat katalogizálhattam, egy történetiségében különleges és speciális szakkönyvtárat. Örömmel találkoztam Margitkával szeptember 15.-én a Szent Adalbert Központban rendezett heraldikai konferencián. Nagyszerű előadásokat hallottam és Margitka is nagyon meglepő heraldikai történetről számolt be az élmény dús előadásában. A püspökké szentelés szertartásának része volt, hogy két gyertyát, két cipót és két hordócska bort ajánlott fel a jövendő püspök, jelképes ajándékként Az esztergomi Prímási Palotában az 1970-es években  belső felújítás volt és a hozzá nem értő munkások, a szemétre dobtáj Simor János hercegprímás idejéből származő két rossz állapotú fahordócskát, amit szerencsés módon sikerült akkor megmenteni és ma restaurálva ismét az egyházi szertatások összegyűjtött emléktárgyai között lehetnek.
A konferencián kérésemre  közös fotó is készült rólunk. ( A szemüveges hölgy dr. Beke Margit.)

  A konferencián bemutatásra került dr. Beke Margit : A Prímási Levéltár nemesi és címeres emlékei című könyvének második bővített kiadása, amelyet mindenki számára érdekes heraldikai alapműként említettek.  A történel,et tanuló egyetemisták is sokat tanulhatnak belőle, családkutatók számára kiinduló munka. A kötet az esztergomi Keresztény Múzeumban is megvásárolható.

 

 

Különleges értékes és szép érméket láthattunk április 18-án a Bajor Ágos Művelődési Házban az Éremgyűjtők Esztergomi Csoportja  által rendezett esztergomi országos éremcsere találkozón. Az eladásra szánt érmék között volt például Szent István király halála után uralkodó vezérek pénze a Béla dux , illetve a Géza dux dénárárok, amelyek jelenlegi értéke harmincezer forint körül mozog az érme állapotától függően. Csóka Ferenctől, az  esztergomi csoport titkárától megtudtuk, hogy Esztergom - Kovácsi pénzverdében készült Szent István dénárért hatvanezer forintot is adnak a gyűjtők. Az éremgyűjtés olyan szórakoztató hobby amelynek művelése során  hatalmas történelem ismeretre  és speciális szaktudásra is szert tesz az ember. Azonban befektetési szempontból is érdemes érméket gyűjteni. Erre jó példa a kiállított érmék között bemutatott,   az 1956-os forradalom évfordulójára 2006-ban  kiadott százezer forint névértékű aranyforint, amelynek mai piaci ára az aranyár emelkedésnek köszönhetően százhetvenezer forintra ugrott. Ilyen kamatot semmilyen bank nem fizet a betét után.A kezdő éremgyűjtők már néhány ezer forintért is vásárolhatnak az éremcsere találkozókon értékes érméket, amelyek gyűjteményük alapjául is szolgálhatnak.Legközelebb két hónap múlva lesz ismét éremborze Esztergomban.

 

"Magyarország a világ egyik legegészségtelenebb országa, közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tisztviselőjére hivatkozva az NPR amerikai közszolgálati rádió. - olvastam az index.hu oldalon - a cikk így folytatódott:

Az NPR Budapestről keltezett tudósításában megszólaltatta Pusztai Zsófiát, a WHO nemzeti koordinátorát, aki kifejtette: Magyarország az Európai Unió, egyben a világ egyik legegészségtelenebb országa. Ebben szerepet játszik a népesség egészségtelen, mozgásszegény életmódja, a jelentős alkoholfogyasztás és dohányzás, valamint a zsíros ételek fogyasztása. A magyar lakosság egészségügyi helyzete még mindig elég gyenge nemzetközi mércével, jóval elmarad attól, ami egy ilyen társadalmi-gazdasági fejlettségű országtól elvárható volna, beleértve az EU-tagállamokat és más országokat is, mutatott rá a szakember. Pusztai Zsófia emlékeztetett: Magyarországon az elhalálozások okai között vezető a szerepük a szív- és érrendszeri betegségeknek, nemcsak európai, hanem világviszonylatban is a legmagasabb a tüdőrákos betegek aránya a férfiak körében. Az Európai Unióban Magyarország mellett Bulgária és Románia sorolható a legegészségtelenebb országok közé."

Saját példámmal szeretnék kampányolni az egészséges életért! Rokkantnyugdíjból és mellette végzett munkából egyedül neveltem fel két gyerekemet, akik az óvodában látták csak, hogy vannak akik cigarettáznak.A kis jövedelem nem akadályozott abban, hogy egészéges ételeket főzzek családomnak. Szerencsémre közel volt az uszoda és így 6-7 éves korukban úszni kezdtek, sőt mindketten úszóedzésekre jártek. Fiam évekig megyei első helyezettként járt a diákolimpiákra és még Németországba is eljutott barátságos sportversenyre. Ez a mozgás igény megmaradt felnőtt korukra is. Ennyit a mozgásról. Egészséges étrend: kevés és sovány hús, sok zöldség, zöldfőzelékre szoktatni a gyereket, tej, tejföl, túró, sajt beiktatva a rendszeres étkezés közé Főzéshez is kevés étolajat használok. Csoki helyett túró Rudi, vagy gyümölcs joghurt volt az édesség. Illetve egy-egy szelet csokit azért kaptak, mértékkel. Colát és egyéb üdítőt soha nem vettem neki. A vitamin plusz tabletta volt az üdítő és chipset sem kaptak. Ellenben hozzá szoktak a zöldborső főzelékhez, sűlt krumpli helyett a krumpli főzelékhez, püréhez, a spenóthoz és még a sőskához is. Mindez az anyától függ, hogy már gyrekkorban milyen ételeket tesz az asztalra. Veszi -e a fáradtságot hogy főzzön a kész  gyors kaják helyett? Vajon hány gyerek eszik manapság lekváros kenyeret uzsonnára, vagy reggelire? Pedig ez is egészséges és olcsó. Én 58 évesen semmilyen gyógyszert nem szedek. A labor eredményeim szerint vérnyomásom, vérképem ideális. Vércukrom 5.8 koleszterin gondom sincs. Legfeljebb egy kis kalcium pótlás illetve vitaminokat szedek alkalmanként, esetleg izületet karbantartó glüközamin kúrával védem egészségemet. Azt hiszem ez utóbbi javára írható, hogy bár mozgássérült vagyok ,de nincsenek izületi fájdalmaim. Úgy vélem, hogy az étrendem is hozzájárult ahhoz, hogy gyógyszer mentesen egészségesen élhessek. A legegyszerűbb krumplifőzeléket is isteni finomra lehet csinálni egy kis piritott hagymás alappal, fűszerekkel, rántás helyett habarással besűrítve. Csak magunk tehetünk azért hogy egészséges emberként éljük az életünket és ezt a "tudást" átadjuk gyermekeinknek is.  

 

Egy kiscica halálra

2009.10.28. 13:00

Totyi cica nemrég érkezett hozzám. A körülbelül 8 hetes fehér - pöttyös kis kandurkát az úttest közepéről mentette ki unokatestvérem Erika. Mivel kertes házban lakom befogadtam a kis jövevényt. Lányom Totyinak nevezte el a bumfordi pici cicát. Totyi hamar beilleszkedett a három felnőtt macska közé és Bundás nevű kuvasz kutyám is elfogadta. Bundás kölyök kora óta macskák között él így tudomásul vette Totyit is.

 

 Bundás soha életében nem bántott egy macskát sem. Sőt Dvájti a nagy fehér kandőr olyan jóban van vele, hogy idónként kedveskedve megdusálja a kutya pofáját.

 

 Mégis ma reggel Bundás akaratlanul cicát ölt! Szokás szerint békességben indult a reggel. A cicák és a kutya megreggelizett és én is leültem enni. Bundás szokása szerint odaült elém és várta, hogy az utolsó kenyér falatot odadobom neki. Totyi ott mászkált körülötte és Bundás váratlanul odakapott, hogy elzavarja. Ennyi elég volt ahhoz, hogy Totyi pici fejét fogaival átszakítsa. Azonnal vége lett a kicsi cicusnak. Sikitozva kiabáltam :Mit csináltát! Mit csináltát ! - a kutya  rémülten kirohant az udvarra tudta,  hogy valami nagy rosszat tett. Felemeltem a vérző cicát hátha segíteni tudok rajta, de akkor már nem élt. Csak az vigasztalt egy kicsit, hogy nem szenvedett szegényke. Nem is tudhatta mi történik vele. Bundás órák múlva jött be ismét a lakásba. Körbe szaglászta a szobákat, a konyhát - mintha keresne valakit. Megsirattam Totyit, de a történtek ellenére nem haragszom Bundásra, hiszen nem akart rosszat tenni - csak így történt. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szent László napján kötött házasságot az esztergomi Pánczél Anett és a dorogi Zink Tamás. Az esküvő az esztergomi Városházán és a Belvárosi Templomban köttetett, a lagzi a dorogi Múvelődési Házban volt.Anettet kicsi kora óta ismerem hiszen a szomszédunkban laknak a szülei. Orsi lányom legjobb barátnője és ő volt Anett eküvői tanuja is. Tamást akkor ismertem meg, amikor a Technika Házában dolgozott technikusi munkatársként. Mindketten kedves , szeretetre méltó emberek és örülök, hogy esküvői vendégként részese lehettem közös életük boldog kezdetének. Néhány fényképpel felidézem az örömteli eseményt és remélem, hogy minél több fiatal pár követi példájukat.      

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

                               Az ifjű pár mesterien szép esküvői tortáját a menyasszony készítette cukrászmester édesapja segítségével.                                                                                                                                                                                                                                                              

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ifjű menyecske  az anyósát is táncba vitte.                                                                                 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reggel négyig folyt a vidám lagzi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jászberényi Károly vőfély vezényelte a lagzit.    

Alig egy évvel az esküvő után Anett és Tamás egy 3 kiló 10 dekás Levente nevű kisfiúnak a szülei lettek.                                                    

A nyugdíj és a nyugdíjas társadalom problémájának megoldása a születendő gyermekek számának növelésében rejlik. Hazánkban lassan elöregegszik a népesség. A kevés gyerekből kevés aktív dolgozó felnőtt lesz és így a nyugdíjas korúak számának növekedésével egyre kisebb dolgozó réteg tartja el az öregedő társadalmat. Közgadászok, politikusok  a pénzügyi megoldásban keresik a kiutat. A pénzügyi kezelések, nyugdíjtakarék pénztárak és egyéb financiális ötletek nem adnak tényleges megoldást a problémára, mert az egésznek az alapja az, hogy évtizedek óta egyre kevesebb gyermek születi és így elöregszik a magyar társadalom - ahogy az európai is. Magyarországon külön gondot jelent majd az is, hogy az ötvenes évek abortusz tilalma alatt született gyermekek, most érik el a nyugdíjas kort. A Ratkó-korszak után a túlzott abortusz liberalizáció miatt még a felnővekvő Ratkó-gyermekek sem reprodulálták saját létszámukat a társadalom számára. A születések csökkenése még most sem állt meg. Kormányzati programként kellene kezeni ezt a helyzetet és arra ösztönözni a családokat , hogy több gyermek nevelését vállalják. Az abortuszok helyett a nőket inkább a gyermek megszülése és örökbeadása irányába kellene terelni - akár pénzügyi támogatással járó program kidolgozásával. Olyanra gondolok, hogy aki abortusz helyett megszüli a gyereket és örökbe adja a terhesség ideje alatt apanázst kap a terhességgel járó költségek finanszírozására, anyaotthonba költözhet a terhesség idejére és a gyermek örökbeadása után egy összegbe annyit mint a kilenc hónapos apanázs volt. Természetesen az örökbeadás folyamatát ez nem érinti, a hatályos jogszabályok érvényesenek. Csak a megszületést ösztönöznék az abortusz helyett. Én mozgássérültként szültem és felneveltem két gyereket, akik most már dolgoznak, adót és járulékot fizetnek - ergo a saját rokkantnyugdíjamat  már a gyerekeim kitermelik. Emlékszem volt olyan ötlet, hogy a felnőtt munkába álló fiatalok az adójuk náhány százalékát átadhatnák szüleik támogatására. Ez az ötlet többször előkerült már és el is tünt. Pedig a szülők felé ez is egy ösztönzés lehetne, a több gyermek vállalására, hiszen felnőve ilyen szempontból is támasza lesz a gyermek a szülőjének. Egyébként ezt az adóból adható szülői támogatást már akkor is lehetne folyósítani, amikor mág aktív korú a szülő - ebben az esetben nyugdíj előtakarékossági számlán gyűlne a pénz, amit a szülő nyugdíjba menetelekor kaphatna kézbe akár egy összegbe is. Ha nyugdíjba mentele előtt meghal az ilető, akkor a családra száll. A családi adózás viszaállítása, a lakásvásárlás vagy építés adókedvezménye is a gyermekek érdekében a jövőt szolgálná.  Lakás programmal is növelhetnánk a gyermek vállalási kedvet - például négy gyermekes család 3 szobás kedvezményes bérű önkormányzati bérlakást kaphat, akár az önkormányzati bérlakások építésének növelésvel, amelyet gyermeket nevelő családok kaphatnak. A lumpen családoknál, pedig szigorú ellenőriznék a családban élő gyermekek gondozását. Esztergomban az önkormányzat a Szent Miklős Alap és az ehhez kapcsolódó Szent Miklós Programmal törekszik arra, hogy több gyermek szülessen a városban élő családokban és talán ennek is köszönhető, hogy évről évre több esztergomi kisbaba születik. Ha országos szinten most is csak azon ötletelünk, hogy az egyre fogyó dolgozó réteg milyen pénzügyi megoldással gondoskodjon nyugdíjas éveiről és nem a probléma gyökerét jelentő csökkenő gyermek születéssel és ezzel együtt a népesség fogyással foglalkozunk, akkor ez a gond évtizedekig megmarad egész addíg mig végleg elfogy magyar nemzetünk.