Többszáz kötetes könyvtáramat , hely hiányában csökkenteni szeretném.

Ennek érdekében kiválogattam mintegy 120 darab könyvet, klasszikus és mai szépirodalomtól kezdve, a népszerű.krimikig. Néhány iskolásnak való lexikon is belekerült, valamint A medicina krónikája cimű orvoslástörténeti vaskos gazdagon illusztrált kötet.

Telefonon felhivtam egy könyv felvásárló céget. Ott azt  választ kaptam hogy 120 könyv kis tétel ilyennel nem foglalkoznak és csak Pesten működnek. Kerestem helyi antikváriust aki azt mondta, hogy azzal amit kinálok tele van az üzletük. Még A medicina krónikája sem érdekelte, pedig elég drága volt újonnan is és most is 7000 Ft árban láttam antikváriumban.

Még jelképes áron sem sikerült forgalomba hoznom a könyveimet, igy ingyen felajánlottam ismerősöknek , jöjjenek válogatni.

Könyvtárosként szeretem és tisztelem a könyveket, hiszen szellemi termékek hordozói. Sok bölcs gondolatot, vagy szórakoztató perceket rejt egy-egy kötet.Új könyvek ezer forint körül kezdődnek, de használt könyvként már nincs forgalmi értékük. Pedig a tartalma ugyanaz.Verne Hatteras kapitánya nem változott semmit, de használtként még se kell.Egyre több elektronikus könyv jelenik meg a könyvpiacon. Olyan webáruház is van ,ahol a nyomtatott könyvek mellett elektronikus könyvet is lehet venni, letölteni az e-könyv olvasóra, telefonra ,táblagépre. Lehet hogy ez a jövő, a nyomtatott könyveket kiszorítja az elektronikus könyvek piaca?Hiszen e-könyvhöz nem kell könyvespolc, egy táblagépen, vagy e-book olvasón egy egész kis könyvtár is elfér a zsebünkben.Én is olvasok táblagépemen letöltött könyvet, de azért azt hangulatot amit egy nyomtatott könyv olvasása jelent nem adja vissza egy kütyü sem.

Bízom benne , hogy unokáimnak is lesz könyvespolcuk, ahol a kedvenc könyveiket tartják, időnként leemelve újra olvassák és nemcsak a kütyük jelentik majd a könyvolvasást.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nyugtalannyugalmazott.blog.hu/api/trackback/id/tr797962402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nprobe 2015.10.13. 14:12:14

Az új papíralapú könyvekre sincs igény, azokat is pár száz forintra leárazva tudják eladni 1-2 évvel a megjelenés után. 2-300 Ft-ért lehet megvenni a reszlit, hiába volt 3-4-5000 az eredeti ára.
Az antikvárius is azért nem vette át tőled, mert tele van a raktára. Ilyen olcsóra nem tud lemenni, bukóra áll így is.

A jövő meg egyértelműen az ebooké. Papíralapon maximum a lexikonok, az extra kiadások maradnak meg.
Azok sem a tartalom, hanem a külcsín miatt.

Terézágyú 2015.10.13. 16:33:45

Kedves könyvtáros. Naív voltál, ha azt hitted, hogy egy antikvárius minden könyvet megvesz. A könyv sosem olyan "érték", amit megveszel, és pár év múlva eladod jó áron. Aki gyakran jár antikváriumba az tudja ezt.

Másrészt meg: nem lehetne odafigyelni a helyesírásra, a stilisztikára, szövegszerkesztésre???????
ha egy könyvtáros is ilyen szöveget ad ki a kezéből, akkor mit várunk a többi bloggertől???

élhetetlen 2015.10.13. 16:54:40

Ha tényleg csak a feleslegtől akarsz megszabadulni, és nincs szükséged a bevételre, akkor a tippem a következő. (előzmény, antikvárium, ami nem kellett, leraktam a bejárat melletti kuka tetejére, vigye, akinek kell, ha nem kell, akkor nem én dobtam a kukába). Keress egy esőmentes területet a környezetedben az utcán, (nekem van egy száraz sarok itt, a háztömb végén), rakd ki. Vagy az viszi el, akit érdekel, vagy az, aki mégis el tudja adni húsz forintért, és neki ez is számít, mindkét pacienssel jót tettél. Én ezt csinálom a kopott ágyneművel is, lerakom, megyek a sarki boltba, (50 méter), mire visszafele jövök, nincsen ott. Ha kulturáltabb formát akarsz, beszéld meg az orvosi rendelővel, hogy kiraknál 120 ingyen hazavihető könyvet a váróban. Ott még az is működik bizalmi alapon, hogy elviszi, megtartja, vagy visszahozza olvasás után.
Ez független attól, hogy mit gondolok pl. a digitális fotózásról, ott senki nem fogja megtalálni 60 év múlva a nagypapát, mert ötször, tízszer változott a technológia, és senkinek nem volt ideje átmenteni a képeket az újra.

Sol Durka 2015.10.13. 18:56:29

1. Először is kezdjük ott, hogy a kiadók (tisztelet a kivételnek) nem csupán a drága nyomda miatt túlárazottan dobják piacra a könyveiket. Belejátszanak ebbe a könyvkereskedelem akár 70, 80%-os horrorjutalékai is. Ezért ilyenek az új könyvek árai.

2. Egyre több a funkcionális analfabéta. Ráadásul (Magyarország ugye jól teljesít) sok ember nélkülöz, éhezik. Élete zaklatott, depressziós. Így kevesen éheznek a szellemi eledelekre.

3. Forradalmi időket élünk, új Európa vajúdik, új világ épül. Bizonyára készülődik már az új magyar irodalom is, ami a 21. századi ember problémáit tudja megjeleníteni és feltárni. A régi irodalom - még a legnagyobb írók Balzac, Tolsztoj, Thomas Mann stb. művei sem - tükrözik számukra a mai társadalmi problémákat.

Sok oka van, hogy az emberek miért nem keresik még a filléres árú szellemi kincseket sem. Talán ezek a legfontosabbak.

Bird 2015.10.13. 19:04:19

@élhetetlen:
Hasonlót találtam ki pár éve, amiről egy napilap is részletesen beszámolt.

Több kávéházban rábeszéltem a tulajdonost, hogy szerezzen be polcokat, majd odavittem 10-15 banános doboznyi könyvet és máris beindult – "Kávé elvitelre" mintájára – a "Könyv elvitelre" szolgáltatás.

Ennek keretében a vendégek ingyen hazavihetnek egy kötetet. Tehát nem kell visszavinniük és nem is kell hozniuk helyette másikat. Nem sorvad el a készlet, mert a vendégek is sok kötetet visznek be ajándékként.

Ezzel – egyelőre – nincs semmilyen adminisztratív munka, bár az adóhivatal még az ajándékot is szívesen megadóztatná...

Bird 2015.10.13. 19:08:17

Ja, mióta nem tudok újabb kávéházat, ahová vihetnék könyveket, a vidéki nagycsaládosoknak vitt ruha, bútor, edény stb. adományok mellé sok doboz könyvet is teszünk, de azok nem a családokhoz, hanem a falvak iskoláiba, könyvtáraiba és közösségi házaiba kerülnek.

László Medve 2015.10.13. 20:02:54

Boldogult gyermek- és ifjúkoromban az összes zsebpénzemet használt könyvekre költöttem, praktikusan azért, mert így többet tudtam venni. Amikor már volt pénzem, akkor is vettem antikvár könyveket, de már kevesebbet (leginkább az azonnali olvasás igénye miatt); a nejem szerint egyébként olcsóbb lett volna, ha iszom. Folyamatosan adtam dobozszám könyveket a dévaiaknak, a kórház pszichiátriának, de még mindig tele van könyvvel a lakás. Sajnos a család ifjabb tagjai már szinte csak ebook-ot olvasnak (egyébként én is), úgy hogy az 1-2 értékesebb vagy számomra fontos darab kivételével - az eladás szerintem is reménytelen - a könyvek fűtőértékét használom fel, mert így nem a szeméttelepen végzik a művek, ha elpatkolok.

sztrugackij 2015.10.14. 09:28:14

@Sol Durka: Csak annyiban vitatkoznék veled, hogy a világirodalmi klasszikusok legfőbb jellemzője éppen az, hogy időtlenek.Homérosz eposzai, Shakespeare drámái, Tolsztoj, Solohov monumentális regényei háborúról, árulásról, szerelemről éppen azért örökbecsűek, mert az aktuális korszak igényei és trendjei fölött állnak, valamint,(mint ahogy azt Szerb Antal a világirodalom definíciójában kifejti), hogy mindenki számára íródtak.
Az általad említett társadalmi problémák pedig jórészt az emberi természet sajátosságaira vezethetők vissza, amelyek viszont ugyanolyan elvek mentén működnek évezredek óta.A korokat aktuálisan meghatározó technikai-civilizációs szint csupán díszlet.Ezért marad örök Rómeó és Júlia története bármilyen modern feldolgozásban.

2015.10.14. 09:41:53

Meglátás, miért nem megy a könyvek piaca:
- Az elektronikus könyvekben csak nyomsz egy ctrl+f-et és máris megtalálod amit kerestél, nem kell hozzá időigényesen több száz oldalt átlapozni. Ez rohanó világunkban több, mint fontos szempont.
- Kényelmesebb az elektronikus, kis helyet foglal.
- A kötelezőkkel megutáltatják az olvasást a gyerekekkel - már amelyikük tud egyáltalán olvasni, mert egyre inkább analfabéták. Én is kb 2 jó olvasmányt tudok kellemes emlékekkel felidézni általános iskolától egyetemig bezárólag, a Rómeó és Júliát, illetve Huntingtontól a civilizációk összecsapását... Ez a baj. A könyvek 99%-a nem érdekel szinte senkit, mégis erőltetik. A régies, sokszor érthetetlen nyelvhasználattal és logikával már semmi pozitívumot nem tudnak elérni.
- S egy jelentősebb, a fentiektől eltérő: a könyvek már a legnagyobb képzelőerővel bíró embereket sem kötik le, hisz az egész lét a pörgés, a szervezet meg sokszor képtelen nyugalmi állapotba kerülni. Lehet akár civilizációs betegségnek is hívni, szerintem csak természetes fejlődés. úgy, ahogy a barlangrajzokkal felhagytunk, ezzel is felfogunk. Ráadásul a legkisebb audiovizuális tartalom is sokszorosan kielégíti a mai generáció igényét. Ez ellen lehet tiltakozni, de akármennyire is nehéz elfogadni, akcióra vágynak, nem lassú, szöveges, képi tartalom nélküli haladásra.

Ezért nem mentek el a könyveid és ezért nem képviselnek értéket.

Legalábbis meglátásom szerint.

Sol Durka 2015.10.14. 11:23:27

@sztrugackij: Ez így van, ahogy írod. De - és ezzel reflektálnék Medve László okos hsz-ére - Orbán országában szerencsétlenségünkre nem sikk olvasni..., az intellektuális tudást lassan bűnnek tekintik. A foci nem fogalmaz meg társadalmi, politikai kritikákat, így az lassan tudományos akadémiai ranggá válik. Szégyen! Ahol az olvasást erénynek tekintik, mint a szocializmusban volt, ott igény van a könyvekre, a szellemi értékekre.

Sol Durka 2015.10.14. 11:26:07

A lényeg lemaradt: nálunk ma - ismét tisztelet a kivételnek - nincs igény a szellemileg értékes könyvekre. Legfeljebb a hazug bulvárra, ami korgó gyomorral is befogadható.

Palladrin 2015.10.14. 11:59:12

@Sol Durka: Amikor szinte minden nívósabb dolog hazudik, akkor az ember már inkább a bevallottan meséknél marad inkább.

cönde 2015.10.14. 13:58:09

A többségetekkel nem értek egyeet. Először is a könyv érték, bármennyi könyvem is lesz, el sem tudnám képzelni, hogy eladogassam helyszűke miatt. Padlás, sufni, ha nagyon nem fér. Mert mondjuk egyikről azt hiszem már nem kell, egy év múlva meg olyan dolod kell ami csak abban volt (nálam főleg természettudományos művek vannak) Meg is őrülnék tőle. Ha egyszer a polcodra került, akkor számodra értéke volt, van, lesz az onnan csak a gyerekeimhez kerülhet.
A másik, az értéktelenségük. Nézzétek meg mondjuk az Antikvárium.hu-t, a néhány évveé ezelőtti könyvek is drágábbak, mint a nyomtatásuk idejében. A ritkábbak meg megfizethetetlenek (és nem úgy ritkák, hogy 15 van belőlük a világon) Én nem látom az antikvár könyvek értéktelenedését. az más kérdés, hogy neked nem nagyon akarnak pénzt adni érte.

sztrugackij 2015.10.16. 08:59:06

@Sol Durka: Pontosan így van.Maga az olvasás intézménye kezd divatjamúlttá válni.Az újabb generációk egyre jobban elfordulnak a könyvektől, mert az internet nevezetű óriási szórakoztató központban pillanatok alatt hozzájuthatnak sokkal markánsabb ingereket kiváltó tartalmakhoz, amelyek aztán kialakítják ugyanazt a (jó értelemben is vett)függőséget,melyre a könyvek voltak képesek régebben.Az internet hatását megkerülni vagy semlegesíteni képtelenség, mindössze az ellensúlyozására látok némi lehetőséget egy felelős oktatás- és kultúrpolitika segítségével.Persze ez elég távolinak tűnik az iskoláknak 31 millióért kiadott nyúltartási kézikönyvek fényében.
A kiadók is felvehetnék a kesztyűt ebben a harcban, mondjuk olyan kiadványokkal, amelyek azonnali birtoklási vágyat váltanak ki az olvasni kicsit is szerető emberekben.
Valami ilyesmire gondolok:

thefabweb.com/wp-content/uploads/2013/04/fahrenheit451bookcover-980x730-610x454.png
süti beállítások módosítása