d3e019d4e0b959e36a8ef859ea76a4ac.jpg

Esztergomban a városközpontbsn sajnos megszokott látvány a padokon, füvön heverésző hsjléktalan emberek. Önkormányzat rendeletileg kitiltotta őket, a kormány megtiltotta az utcán életvitel szerű tartózkodást, de ettől még gyskorlatilag nincs hova menni a hajléktalanoknak. Nincs hol lakniuk! 

Mondhatnánk hogy ott vannak a hajléktalanszállók a nappali melegedők és egyházi és civil szervezetek által fenntartott intézmények.

Azonban a gyakorlatban ezek az intézmények csak néhány órára fogadják a hajléktalanokat. A nappali melegedőkben kapnak enni ,ruhát is ha kell, tisztálkod hatnak, azonban mindezt csak a nyitvatartási időben. Az éjszakai hajléktalan szállók általában csak téli időszakban fogadják a hajléktalanokat 17 órától reggel 8:00 ig. Nem beszélve arról, hogy például ha a hajléktalan alkohol szagú már be sem mehet Így csak az utcán élhet vagy erdőben gallyakból összetákolt kajibában.

Mi legyen a hajléktalanokkal ,hol legyenek ?

A megoldás szerintem alacsony komfortfokozatú önkormányzati szociális bérlakás lenne. Ez a lakás lehet önkormányzati területen kialakított konténer lakóházak együttese, ahol közös használatú konyha és mosdó WC lenne. Ezeket konténer lakásokat önkormányzattól igényelhetné a hajléktalan meghatározott időre. Például fél évre vagy egy évre ezt az igénylést a határidő letelte előtt megujíthatná. Az igénylő bérleti díjat is fizetne és a közüzemi díjak fizetésének kézben tartása érdekében, lakások előrefizetős villanyórával lennének felszerelve és hagyományos fűtés lenne bennük, amelyhez szociális segítségként alkalmilag fát is kérhetnek. Természetesen lenne használói kötelezettség is , vagyis a bérlő köteles vigyázni a közös helyiségek és a saját lakásának az állapotára, ha szándékosan megrongálja akkor kilakoltatható a bérleményből. Úgy vélem egy ilyen megoldás olcsóbb lenne a hajléktalanszállók fenntartásánál és jobban segítené a hajléktalant az önálló életvitelhez és a munka világába való visszatéréshez.

Nem vagyok szakembere a területnek én ezzel a gondolat sorral csak segíteni szeretném a hajléktalanok sorsának a megoldását.

 Ez egy konténer munkásszálló  két ,három ágyas szoba méret .Ez egy üresen álló önkormányzati telekre el lehet helyezni és ha a telek más funkciót kap rövid idő alatt át lehet helyezni máshová, persze a bérlőkkel együtt.containex-bm-anlage-baubuero-kraftwerksbau-alstom-bg-galabovo-2.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://nyugtalannyugalmazott.blog.hu/api/trackback/id/tr9214181871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása