Olvasom a híreket az egykori Szovjetúnió nemzetei államai közötti harcokról. 

Ukrajna is külön ország lett, de 2014 óta kelet Ukrajnában két önálló köztársaságot alakítottak az ott élők és a Krim félszigetet is népszavazás után, elfoglalta Oroszország, Azóta belső harcok folynak ezekért a területekért, most meg már háború folyik Oroszország és Ukrajna között. Több millióan elmenekültek az országból, városok romokban, a még ott lévő lakosság szenved és meghal. Putyin a csapat kivonás feltételéül szabta, hogy az ukrán kormány fogadja el a Krím félsziget és a Donbasz és Luhansz köztársaságok Orosz Föderációhoz csatlakozását. Amit a Zelenszkij vezette ukrán kormány elutasít és folytatja a háborút, le akarja győzni Oroszországot, fegyvereket kér külföldről és harcra buzdítja a civil lakosságot is. Molotov koktéllal dobálják a tankokat. Eddigi eredmény porig rombolt települések, szaporodó tömegsírok szenvedő emberek.

De nem csak Ukrajnában folynak harcok. Az Azerbajdzsán területén levő zsebkendőnyi Hegyi Karabah örmények lakta köztársaság is harcol. Mivel örmények lakják 147 ezren logikus lenne, ha a szomszédos Örményországhoz tartozna a 11 ezer négyzetkilóméternyi terület. De Azerbajdzsán nem engedi harcoban öli az örményeket és békefenntartó céllal állomásozik ott orosz katonaság.

Ezeket a szenvedést okozó szinte értelmetlen harcokról szóló híreket olvasva elgondolkodok azon, mi lett volna velünk magyarokkal, ha országunk kétharmadát elszakító trianoni béke döntés után, területvédő háborúkon kezdenek gondolkodni az ország vezetői... 

Mai napig is magyarok élnek Erdélyben, Szlovákiában a Felvidéken, az ukrajnai Kárpátalján, Szerbiában, Horvátországban, Ausztriában és tartjuk a kapcsolatot a határainkon kívül élő magyarsággal és a diplomáciai kapcsolatot az országokkal is ahol 1920 óta élnek.

Talán ha az ukrán és az orosz kormány fegyveres harc helyett megegyezésre törekszik a kérdéses területekről. Elfogadva egy esetleges területi változást az ott élők akaratát is figyelembe véve. Megszünhetne a háború a szenvedés, a városok pusztulása.

És ezen gondolkodhatna Azerbajdzsán is, lehetőséget adva, Hegyi Karabah Örményországhoz csatlakozzon és ezzel az vita forrása megszünne.

Ezek a háborúskodó területi viták, sokkal kisebb területekről szólnak, mint Magyarországot sujtó trianoni béke. Mégis fájó szívvel, de elfogadtuk és a határon túli magyarokkal való kapcsolatok megtartása vált fontossá számunkra. És békében élünk határon innen és túl. 

A bejegyzés trackback címe:

https://nyugtalannyugalmazott.blog.hu/api/trackback/id/tr3817791156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása