"Magyarország a világ egyik legegészségtelenebb országa, közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tisztviselőjére hivatkozva az NPR amerikai közszolgálati rádió. - olvastam az index.hu oldalon - a cikk így folytatódott:

Az NPR Budapestről keltezett tudósításában megszólaltatta Pusztai Zsófiát, a WHO nemzeti koordinátorát, aki kifejtette: Magyarország az Európai Unió, egyben a világ egyik legegészségtelenebb országa. Ebben szerepet játszik a népesség egészségtelen, mozgásszegény életmódja, a jelentős alkoholfogyasztás és dohányzás, valamint a zsíros ételek fogyasztása. A magyar lakosság egészségügyi helyzete még mindig elég gyenge nemzetközi mércével, jóval elmarad attól, ami egy ilyen társadalmi-gazdasági fejlettségű országtól elvárható volna, beleértve az EU-tagállamokat és más országokat is, mutatott rá a szakember. Pusztai Zsófia emlékeztetett: Magyarországon az elhalálozások okai között vezető a szerepük a szív- és érrendszeri betegségeknek, nemcsak európai, hanem világviszonylatban is a legmagasabb a tüdőrákos betegek aránya a férfiak körében. Az Európai Unióban Magyarország mellett Bulgária és Románia sorolható a legegészségtelenebb országok közé."

Saját példámmal szeretnék kampányolni az egészséges életért! Rokkantnyugdíjból és mellette végzett munkából egyedül neveltem fel két gyerekemet, akik az óvodában látták csak, hogy vannak akik cigarettáznak.A kis jövedelem nem akadályozott abban, hogy egészéges ételeket főzzek családomnak. Szerencsémre közel volt az uszoda és így 6-7 éves korukban úszni kezdtek, sőt mindketten úszóedzésekre jártek. Fiam évekig megyei első helyezettként járt a diákolimpiákra és még Németországba is eljutott barátságos sportversenyre. Ez a mozgás igény megmaradt felnőtt korukra is. Ennyit a mozgásról. Egészséges étrend: kevés és sovány hús, sok zöldség, zöldfőzelékre szoktatni a gyereket, tej, tejföl, túró, sajt beiktatva a rendszeres étkezés közé Főzéshez is kevés étolajat használok. Csoki helyett túró Rudi, vagy gyümölcs joghurt volt az édesség. Illetve egy-egy szelet csokit azért kaptak, mértékkel. Colát és egyéb üdítőt soha nem vettem neki. A vitamin plusz tabletta volt az üdítő és chipset sem kaptak. Ellenben hozzá szoktak a zöldborső főzelékhez, sűlt krumpli helyett a krumpli főzelékhez, püréhez, a spenóthoz és még a sőskához is. Mindez az anyától függ, hogy már gyrekkorban milyen ételeket tesz az asztalra. Veszi -e a fáradtságot hogy főzzön a kész  gyors kaják helyett? Vajon hány gyerek eszik manapság lekváros kenyeret uzsonnára, vagy reggelire? Pedig ez is egészséges és olcsó. Én 58 évesen semmilyen gyógyszert nem szedek. A labor eredményeim szerint vérnyomásom, vérképem ideális. Vércukrom 5.8 koleszterin gondom sincs. Legfeljebb egy kis kalcium pótlás illetve vitaminokat szedek alkalmanként, esetleg izületet karbantartó glüközamin kúrával védem egészségemet. Azt hiszem ez utóbbi javára írható, hogy bár mozgássérült vagyok ,de nincsenek izületi fájdalmaim. Úgy vélem, hogy az étrendem is hozzájárult ahhoz, hogy gyógyszer mentesen egészségesen élhessek. A legegyszerűbb krumplifőzeléket is isteni finomra lehet csinálni egy kis piritott hagymás alappal, fűszerekkel, rántás helyett habarással besűrítve. Csak magunk tehetünk azért hogy egészséges emberként éljük az életünket és ezt a "tudást" átadjuk gyermekeinknek is.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nyugtalannyugalmazott.blog.hu/api/trackback/id/tr151901080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gazficakó 2010.04.09. 19:36:17

Évtizedek óta nyögöm a fiatalkori I.tipusú diabéteszemet,de nem akarok másoknak életmód tanácsokat adni,panaszkodni sem, pedig a szocialista egészségügy és munkaügy kapcsán lett volna miért a dicső rendszerváltás előtti időkben is. Annál is inkább, mert a fizikai jólét alapja a nyugalom, minimális anyagi biztonság. Amikor nem kell lépten-nyomon akaratlanul mások hazugságaival, rosszindulatával találkozni.Ez a forrása mások fölösleges idegesítésének.
Pl. idézem Cserép János 2010.02.19-i blogbejegyzését: "Azt tessék felfogni, hogy a Szeretgom.hu nem újság, az oda írók magánemberek, nem tartozunk a sajtótörvény hatálya alá, nekem magánemberként meg aztán tényleg csak amiatt van felelősségem, amit én írok."
Erre ma kénytelen voltam kivenni a postaládámból a "szeretgom ingyenes közéleti kiadványt", ami nyomtatott forma, a felelős szerkesztő Cserép János. MDF,Jobbik és gyaníthatóan MSZP összefogással készült. Ez sem tartozik a sajtótörvény hatálya alá?
Javaslom, mint rokkantnyugdíjas, hogy az egészséghez vezető úton a saját lelki békéje megteremtésével tegye meg az első lépést. Mielőtt másoknak osztogat tanácsokat, tekintsen úgy a pozitív gondolkodásra, mint üdvözítő módszerre. Én nem a mások mocskolására, hanem a saját pozitív tetteim megtervezésére és kivitelezésére fordítom az energiámat. Pszichiáterek, diabetológusok és általános orvosok is ezt ajánlják mindenkinek.
Építsünk már végre!Fejezzük be ezt az óvodás vergődést.
Kezdje mindenki magával. Én azt teszem.

Muzslai Zsitva Ágnes · https://www.facebook.com/esztergomieletkepek.kulturalisajanlo/ 2010.04.10. 08:13:55

@gazficakó: Nem értem, hogy miért nekem ír a Cserép -féle szeretgommal kapcsolatban. Én nem vagyok a szeretgom közösség tagja, nem írok erre a portálra,sőt azt kifogásolom egy korábbi blogomban, hogy ezen a portálon névtelenül írnak másokról sértő dolgokat felelősség vállalása nélkül. Én ezt az egészség megőrzésről szóló blog bejegyzésemet azért írtam, hogy bizonyítsam az egészséges étkezés nem kizárólag pénz kérdése, hanem odafigyelésé.

gazficakó 2010.04.12. 19:08:04

@esztergomi nyögdíjas: Elnézést, a bejegyzés véletlenül került ide az én hibámból.
Azzal viszont nem teljesen értek egyet, hogy egy szigorú diabéteszes diéta nem kerül többe, mint egy egészséges emberé. Ám ez egy másik mese.
Még egyszer elnézést, legközelebb a komment küldése előtt jobban figyelek.
süti beállítások módosítása